Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer nočnega neba

Astronomski večeri na Voglu se nadaljujejo tudi v letu 2019. Kot je že v navadi, vsako predavanje osvetljuje različno temo človekovega razumevanja vesolja.

Prof. dr. Tomaža Zwittra bo tokrat nadomestil Klemen Čotar, ki bo spregovoril o satelitih, ki krožijo okrog Zemlje in nas opazujejo iz vesolja. V primeru ugodnih vremenskih razmer, ki so nujno potrebna za opazovanje nočnega neba, bo sledil drugi del večera, opazovanje nebesnih teles s pomočjo teleskopa.

KAJ VIDIJO SATELITI?

Okoli Zemlje kroži blizu 5000 umetnih satelitov in mnogi med njimi so namenjeni opazovanju našega planeta. V predavanju bomo orisali, kako to počnejo, kako uspešni so pri tem, kakšne podatke si lahko ogleduje vsak in se vprašali, ali ravno sedaj kdo opazuje Vogel, našo predavalnico in morda teleskop, ki stoji pred njo. Če sateliti lahko vidijo nas, jim lahko vrnemo in jih z Zemlje opazujemo mi. Pri tem bomo povedali, kje dobiti podatke, kje je kdo, tako da bomo lahko enkrat pomahali astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji, drugič pa svetlo točko, ki leti čez nebo, pripisali le odsluženemu tanku za gorivo, ki je bil del kakšne v preteklosti izstreljene rakete.

Dogodek organizira Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel.
Dogodek bo trajal 2 - 3 ure: obiskovalci bodo potrebovali topla oblačila.

Cena: 20 EUR odrasli, 10 otroci, 17 mladi/senior
(Cena vključuje povratno vožnjo z nihalko in dobrodošlico.)
Potrebne so predhodne prijave najkasneje do 22. februarja na: info.bohinjka@tnp.gov.si ali 04 5780 245

Nihalka vozi ob 17.30 in 18.00; povratek predvidoma ob 20.30.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije