Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.02.19

GRS Bohinj posredovala na smučišču Vogel
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 13.50 se je na smučišču Vogel, naselje Ukanc, občina Bohinj, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo oskrbeli na kraju nesreče, prepeljali v dolino ter v SB Jesenice na nadaljnje zdravljenje.

Predviden razvoj vremena

V četrtek zjutraj in dopoldne bo prehodno rahlo oblačno, popoldne pa se bo povsod razjasnilo.
V petek bo sončno, le na vzhodu bo popoldne še nekaj oblačnosti. Popoldne bo zapihal šibak veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja.

V soboto in nedeljo bo sončno, zjutraj ni izključena kratkotrajna megla. Tudi ob morju se v nedeljo lahko pojavi megla ali nizka oblačnost. Še topleje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca in otoplitve na prisojnih pobočjih povsod POVEČA. Predvsem sredi dneva in popoldne se lahko s strmih, travnatih pobočij prožijo talni plazovi. Zmeren do močan veter je v preteklih dneh prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob zmerni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel pa tudi južnih straneh, kjer pa se je sneg zaradi toplejšega vremena prej začel sprijemati s podlago.
Sončno in toplejše vreme je pospešilo sesedanje in preobražanje snežne odeje v glavnem na prisojnih pobočjih. Sneg ponoči pomrzne, čez dan pa se na prisojnih in deloma osojnih legah zmehča. Sneg je v senčnih legah visokogorja še vedno večinoma mehak, ponekod je zaradi vetra nastala skorja. Močan severni veter je na izpostavljenih legah spihal sneg vse do trde podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. Prisotna je tudi skorja. V nižjih legah je sneg čez dan mehak in moker. Stopnjujejo se razlike med prisojami in osojami.
Danes bo prehodno več srednje in visoke oblačnosti, ki pa se bo dopoldne počasi umikala. V petek bo zjutraj in dopoldne večinoma jasno, popoldne pa se bo na območju Pohorja, vzhodnih Karavank in Snežnika zmerno pooblačilo. Vrhovi nad 1500 metrov nadmorske višine so lahko prehodno tudi v oblakih. Še vedno bo pihal večinoma zmeren veter severnih smeri. Danes bo sredi dneva na 1500 metrih okoli 5, na 2500 metrih pa -2 °C. Jutri bo prehodno za kakšno stopinjo hladneje. V soboto, nedeljo in v začetku prihodnjega tedna bo jasno in še topleje, prevladovali bodo šibki krajevni vetrovi. Na 1500 metrih bo sredi dneva okrog 8, na 2500 metrih pa 0 °C. Zračna masa bo zelo suha.
Snežna odeja se bo zlasti ob koncu tedna na prisojnih legah hitro preobražala in v sredogorju tudi talila. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo s strmih, predvsem travnatih pobočij prožili talni plazovi. Ponoči bo sneg povsod pomrznil. Proces preobrazbe bo počasnejši v visokogorju, zlasti v bolj senčnih predelih, kjer bodo razmere ostale bolj ali manj nespremenjene. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje, vendar se bo čez dan predvsem na prisojnih pobočjih POVEČALA. V visokogorju bodo še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, zlasti v senčnih predelih, kjer se bo sneg le počasi preobražal.

14.02.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije