Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.02.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V torek bo pretežno jasno, predvsem v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Na severu države bo pihal okrepljen veter severnih smeri.

V sredo bo v zahodni in osrednji Sloveniji precej jasno, na vzhodu pa bo zmerno do pretežno oblačno. Veter bo oslabel.

V četrtek in petek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več na vzhodu. Veter bo oslabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino okoli 1400 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Ob sneženju je sneg ponekod padel na pomrznjeno podlago, zato se bodo v ponedeljek v visokogorju prožili plazovi nesprijetega suhega snega. Veter je prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, tam lahko plaz sprožite že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. V torek in sredo bo rahel sneg močan severni veter odlagal na južnih straneh grebenov in gradil klože.

Sneg, ki je zapadel v nedeljo in ponedeljek, se bo zaradi hladnega vremena le počasi preobražal. Zaradi jasnega vremena bo hitrejša preobrazba le v sredogorju, kjer lahko na južnih pobočjih nastane skorja. Močan severni veter bo na izpostavljenih legah spihal sneg vse do trde podlage. Veliko klož bo nastalo predvsem na južnih straneh grebenov in sedel.

V torek in sredo bo pretežno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V torek bo na 1500 metrih okoli -5, na 2500 metrih pa -10 °C. V sredo se bo ledišče dvignilo na okoli 1500 metrov nad morjem. V torek bo vetrovno. V sredogorju bo pihal zmeren, v visokogorju pa močan severni veter. Severnik bo v sredo nekoliko oslabel, a bo v visokogorju še vedno zmerne jakosti. V četrtek bo prehodno več koprenaste oblačnosti. Topleje bo. V petek se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2500 metrov. Predvsem v visokogorju bo še vedno vetrovno, pihal bo zmeren severovzhodnik.

Snežna odeja se bo do četrtka le počasi sesedala in preobražala, hitreje na južnih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo zaradi novega snega in močnejšega severnega vetra do četrtka ostala ZNATNA, 3. stopnje, pod 1400 metri pa bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Na prisojnih pobočjih ter v sredogorju se bo krepila površinska skorja. Ob otoplitvi v drugi polovici tedna se bo čez dan na prisojnih pobočjih nevarnost snežnih plazov znova POVEČALA.

 

12.02.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije