Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smrt italijanskega

Ljudje-gore, 09.02.2019
Smrt italijanskega gorskega vodnika Maquignaza

ponedeljek, 11. februar 2019, ob 05:27, Urednik G-L, ogledov: 757

Ljudje-gore: ... gorskega vodnika Maquignaza

Jutro, 9. februar 1939
Te dni so pokopali na pokopališču gorskih vodnikov v Valtournanchu Amata Maquignaza, »mojstra Matterhorna«, katerega ime je poznal vsak italijanski alpinist.

V svoji mladosti je bil junak senzacionalnih vzponov na slavno goro. »Ni padel, umrl je,« se glasi napis na njegovem grobu. In res je umrl v visoki starosti v svoji postelji, čeprav se je vse življenje boril z nevarnostmi gora. Med zmagovalci Matterhorna ga ne bo mogoče pozabiti, saj je bil prvi gorski vodnik, ki je bil pripravljen voditi turiste na njegov 4482 m visoki vrh. Ena izmed najbolj zabavnih zgodb iz njegovega pestrega življenja se je primerila tedaj, ko je vodil nekega Angleža na Monte Cervino, kakor imenujejo Italijani Matterhorn. Anglež je hotel po povratku znižati dogovorjeno pristojbino, češ da je med tem lira padla. Vodnik je odvrnil: »Besede 'pasti' jaz sploh ne poznam,« nakar mu je Anglež smeje plačal dogovorjeno vsoto.

Na edinstvenem pokopališču male vasi v italijanski Aosti, kjer ležijo sedaj njegovi zemeljski ostanki, počiva sredi izbrane družbe. Tu so junaki gorskega sveta, katerih trupla so našli neredko šele po večtedenskem iskanju pod snežnimi zameti ali razbita od skal. Giuseppe Signorini, eden med njimi, je n. pr. za ceno lastnega življenja rešil pet popolnoma izčrpanih švicarskih turistov, ki so bili odšli navzlic svarilom brez vodnika na težavna ledeniška tla nad Furgenskim sedlom. Moža za možem je spravil po vrvi na snežno ploščad, kjer je čakala reševalna kolona. Ko pa je hotel spraviti zadnjega turista, so ga zapustile moči. Postalo mu je slabo, roke so spustile skalo in strmoglavil je v globino, kjer so šele čez nekaj tednov našli njegovo razbito truplo. Elio Vanini, drugi izmed znanih vodnikov, je vodil nekoč Mussolinlja, še preden je postal predsednik italijanske vlade, skozi Alpe. Antonio Marci pa je pogostoma spremljal kot vodnik sedanjega papeža, ki je bil v svojih mladih letih strasten planinec. Marci je izgubil življenje, ko je šel z neko Američanko na Matterhorn. Spremljevalka ga je menda v napadu nenadne duševne motnje potegnila s seboj v globino.

eXTReMe Tracker