Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vpliv človeka

Primorski dnevnik - Valentina Sancin: ... je občuten tudi na najvišjih vrhovih - 29. festival gorniškega filma    Primorski dnevnik: Festival ...

BralecZvočna predstavitev vsebine >

Pripravlja se 29. izvedba festivala gorniškega filma Alpi Giulie Cinema 2019. Od 12. februarja do 28. marca se bodo vrstile projekcije filmov iz enajstih držav, rdeča nit festivala pa bo letos okolje in problematika spremembe podnebja: iz vsakega filma izhaja namreč, da je človek prepozno začel razmišljati o zaščiti okolja. Ob obisku najvišjih vrhov lahko vsak opazi posledice brezbrižnosti in desetletnega neodgovornega ravnanja z naravo, ki se sedaj upira: najbolj razviden dokaz tega so ledeniki, ki se tudi na vrhu sveta zelo hitro umikajo.

Festival se bo začel v gledališču Miela, v četrtek, 7. marca, pa se bo selil v bar-knjigarno Knulp.

Bogat program bodo sklenili z nagrajevanjem 25. izvedbe filmskega natečaja Scabiosa Trenta, ki ga organizirajo CAI-Società Alpina delle Giulie, CAI-XXX Ottobre in SPDT. Četrt stoletja bodo obogatili s sodelovanjem z mladimi umetniki iz liceja Maksa Fabianija v Gorici: v prostorih bara-knjigarne Knulp bodo namreč razstavljali likovna dela in modne dodatke na temo gora.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.


08.02.2019: Festival gorniškega filma

V četrtek, 14. februarja, se bo v gledališču Miela začela 23. izdaja festivala gorniškega filma Alpi Giulie Cinema 2013, ki je prvi del doživela novembra lani, februarja pa je že po tradiciji na sporedu sklepni del tega festivala. Podrobnosti dogodka, ki se osredotoča na alpinizem in poudarja človekov boj in povezanost z naravo, so prireditelji predstavili na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je bilo tudi slišati, da bodo konec meseca podelili tudi nagrade Scabiosa Trenta, Luigi Medeot in Hells Bells - Speleo Award.

Podrobnosti letošnjega festivala gorniškega filma je predstavil eden od njegov ustanoviteljev Sergio Serra iz kulturnega združenja Monte Analogo. Povedal je, da februarska izdaja predvideva dva filmska večera v Mieli in en nagrajevalni večer v kavarni San Marco. Dogajati se bo začelo prihodnji četrtek, ko si bodo gledalci lahko ogledali kar šest filmov, od katerih bodo nekateri dolgometražni, drugi pa kratkometražni. Festival bo odprl češki dolgometražni film The Wizard’s Apprentice, ki ga bodo v originalnem jeziku zavrteli ob 18. uri. Ob 21. uri pa se bo začel drugi niz, ki bo postregel s kratkometražnimi filmi. Kot je včeraj dejal Sergio Serra, bo največ pozornosti bržkone deležen ameriški film Cold, ki pripoveduje o zimskem vzponu na osemtisočaka v Pakistanu. Na sporedu bo še en nemški krajši dokumentarec ter štirje italijanski kratkometražni filmi.

Drugi filmski cikel se bo začel v četrtek, 21. februarja, ko si bo v Mieli mogoče ogledati žanrsko različne filme, ki v žarišče postavljajo speleologijo.

Primorski dnevnik, 05.02.2019
Vpliv človeka je občuten tudi na najvišjih vrhovih

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije