Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.02.19

GRS Tolmin v iskalni akciji
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 21.46 se je na območju Zatolmina, občina Tolmin, pričela iskalna akcija za starejšo pogrešano osebo. V akciji so sodelovali prostovoljni gasilci PGD Tolmin, reševalci GRS Tolmin in policija. Z iskanjem so zaključili ob 0.30 uri. Osebe niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali ob 7.00 uri zjutraj.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo pretežno jasno. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.
V četrtek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Burja na Primorskem bo ponehala.
V petek in soboto bo sončno z občasno povečano oblačnostjo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino okoli 1400 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, tam lahko plaz sprožite že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih straneh grebenov in sedel. Čez dan bo sonce na južnih pobočjih nekoliko ojužilo snežno odejo, zaradi česar se bo nekoliko povečala možnost spontanega plazenja s strmih pobočij. Ponoči in zjutraj, ko sneg pomrzne, je nevarnost manjša.

Sneg, ki je zapadel ob koncu tedna, se počasi seseda in preobraža, hitreje na prisojnih pobočjih pod vplivom sonca. Snežna odeja je še večinoma mehka in v osojah rahla, ponekod na prisojnih pobočjih je že nastala tanka skorja, zlasti v sredogorju. Veliko je klož, predvsem na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. V sredo bo pretežno jasno. Ledišče se bo dvignilo nad 1500 metrov nad morjem. Pihal bo šibak, ponekod še zmeren severovzhodnik. V četrtek bo pretežno jasno. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 2600 metrov. Pihal bo večinoma šibak zahodni do jugozahodni veter. V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Nekoliko se bo ohladilo, ledišče se bo spustilo pod 1500 metrov nadmorske višine. V nedeljo bo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pretežno oblačno, popoldne se bodo v zahodnih in južnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske začele pojavljati rahle padavine. Meja sneženja bo predvidoma med 1000 in 1300 metri nad morjem. Krepil se bo južni do jugozahodni veter. V ponedeljek zjutraj se bodo padavine na zahodu okrepile in širile v notranjost Slovenije.

Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. Izražen bo dnevni hod nevarnosti proženja snežnih plazov. Pod vplivom sonca bo nevarnost na prisojnih pobočjih večja sredi dneva in popoldne, zjutraj in deloma dopoldne pa manjša. V osojah bo sneg slabo preobražen, ker bo zrak suh, zato bodo tam klože ostajale nevarne. Na prisojnih pobočjih ter v sredogorju se bo krepila površinska skorja. Lavinske razmere se prve tri dni ne bodo kaj dosti spreminjale, nato pa se bo zaradi nekoliko hladnejšega vreme in povečane oblačnosti nevarnost snežnih plazov nekoliko zmanjšala.

 

06.02.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije