Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 31.01.19

Primorski dnevnik: Po krožni poti Dekani-Tinjan | Varneje v gore | Skupina »drugače mladi«

Po krožni poti Dekani-Tinjan

V nedeljo se je skupina tridesetih pohodnikov pod vodstvom odbornice Mirne Viola udeležila ture po slovenski Istri, po krožni poti, ki so jo uredili člani Društva za srce in ožilje in je speljana iz Dekanov v dolini reke Rižane do vasice Tinjan. Vas Dekani naj bi dobila ime po beneškem plemiču De Cana, ki si je tu zgradil hišo. Naselje ima poleg obsežnih njiv in oljčnikov tudi nekaj industrijskih obratov, ob reki pa so v preteklosti delovali številni mlini. Z glavnega trga pred mogočno gotsko cerkvijo, ki hrani freske Toneta Kralja, so se planinci med lepo obnovljenimi hišami in zidovi iz laporja zlagoma vzpenjali po prijetni gozdni poti do slapa, nato mimo z vinogradi obdanega zaselka Kolombar do 300 metrov više ležečega Tinjana, ki je kljub skromni višini odlično razgledišče: proti severu se odpira pogled na Osapsko dolino z Ospom in njegovim evropsko znanim plezališčem, na Kraški rob, na bližnji zasneženi Slavnik, Kojnik, Vremščico, proti zahodu zajame pogled Koprski in Tržaški zaliv, proti jugu se vrstijo vasi Šavrinije. Žal so oblaki onemogočali, da bi oko seglo do Julijcev in Triglava, ki so ob čistem ozračju kot na dlani. Zaradi izjemne strateške lege so na Tinjanu postavili svojo trdnjavo že Rimljani, ostanek obzidja pa priča tudi o obstoju prazgodovinskega gradišča. Po kratkem postanku na samem vrhu ob cerkvici sv. Mihaela, kjer je tudi žig Slovenske planinske poti, so se izletniki začeli ponovno spuščati po kolovozu proti izhodišču. Na začetku so si pot delili tudi s kolesarji, ki so grizli kolena v strmino, potem pa so zavili spet skozi gozd, čez Goli hrib in v Dekane. Prijeten zimski izlet je udeležencem nudil lepo priliko za sprostitev, spoznavanje bližnjih zanimivosti in nenazadnje za prijateljsko druženje.

Poklon Kugyju

5. februarja leta 1944 se je v Trstu sklenila življenjska pot velikega alpinista in planinskega pisatelja Dr. Juliusa Kugyja. Vsa v mestu delujoča planinska in sorodna društva se na ta dan s spoštovanjem spomnijo moža, ki je konec devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja opravil neprecenljivo raziskovalno delo in dosegel izjemne gorniške podvige v Julijskih Alpah, v gorah, ki jih je neznansko ljubil. Gornika, ki je s svojimi podvigi navduševal generacije ljubiteljev gora in jih še vedno navdušuje, se bomo spomnili v torek, S. februarja, ob 11. uri s krajšo slovesnostjo pred spomenikom na pokopališču pri Sv Ani v Trstu.

Varneje v gore

»Varneje v gore« je naslov ciklusa srečanj, ki ga organizira SPDT z namenom, da bi članom, pohodnikom in planincem nudili več znanja in izkušenj za varnejše gibanje v naravi. Ciklus bo sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del se bo začel v torek, 5. februarja. Uvodno predavanje smo zaupali, doktorici športne medicine in priznani kardiologinji dr. Ireni Tavčar. Glede na njeno bogato strokovno izkušenost pa tudi na izkušnje na športnem področju, se bo predavateljica v svojih izvajanjih osredotočila na problem prve pomoči ob nezgodah - nesrečah v naravi. Predavanje bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, začetek ob 20.30. Pred predavanjem, točneje od 18.30 dalje, bodo v dvorani ZKB odborniki na razpolago za obnovitev društvene članarine in zavarovanja in za vpisovanje novih članov.

Skupina »drugače mladi«

Planinska skupina SPDT »drugače mladi« vabi člane na srečanje, ki bo v četrtek, 7. februarja, ob 10. uri kot običajno v društvenih prostorih v Boljuncu, hišna št. 44. Ob načrtovanju pomladanskih izletov in druženja bodo imeli člani tudi možnost obnovitve društvene članarine in zavarovalnine.

Primorski dnevnik/Planinski svet, 31.01.2018


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije