Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.01.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo sprva na Primorskem in v gorah nad okoli 1700 m nad morjem pretežno jasno, drugod pa večinoma oblačno in ponekod megleno. Čez dan se bo v višjih slojih ozračja od zahoda povsod pooblačilo, nizka oblačnost pa se bo postopno razkrojila. Ponoči bo pretežno oblačno, le ponekod na severu bo nekaj jasnine. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.
V četrtek bo sprva pretežno oblačno, predvsem na jugovzhodu bo prehodno lahko rahlo snežilo. Popoldne se bo oblačnost trgala. Burja na Primorskem bo dopoldne povsod ponehala, popoldne bo na severovzhodu začel pihati južni veter.
V noči na petek se bo spet pooblačilo, na zahodu se bodo začele pojavljati manjše padavine, ki bodo do jutra občasno segle do osrednje Slovenije, nato pa še nekoliko vzhodneje in se okrepile. Po nižinah bo sprva rahlo snežilo, čez dan pa se bo meja sneženja postopno dvignila nad 1300 m nad morjem. Ob morju in na severovzhodu se bo krepil južni veter.
V soboto bo oblačno in deževno, le v Prekmurju in deloma na Štajerskem bo večinoma suho. Meja sneženja se bo popoldne nekoliko znižala. Južni veter bo oslabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1100 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Spontanega plazenja se večinoma pričakuje, le z najbolj strmih pobočij se lahko utrga kakšen kložast plaz. Lahko pa se plaz sproži ob obremenitvi snežne odeje predvsem na mestih z napihanim snegom ter na dovolj strmih pobočjih. Na spihanih grebenih je nevarnost zdrsov.

Veliko je zametov in klož, ki so potencialno nestabilne. Sneg je sicer mehak, na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod do stare, trde in poledenele podlage.

V sredo in četrtek bo spremenljivo oblačno in večinoma suho. Veter bo razmeroma šibak. V petek se bodo od zahoda razširile padavine. Meja sneženja se bo hitro dvignila do nadmorske višine med 1300 in 1500 metrov, občasno lahko tudi višje. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. V soboto bo oblačno in megleno s padavinami, v nedeljo pa bodo padavine oslabele. Meja sneženja se bo nekoliko znižala, a predvidoma ne pod 900 metrov nadmorske višine. Največ padavin bo v Julijskih Alpah, kjer do petka zjutraj že lahko zapade okoli 20 centimetrov snega, drugod pa manj, na vzhodu bo še večinoma suho.

V sredo in četrtek se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Snežna odeja se bo le počasi preobražala in povezovala. Lavinske razmere se bodo drastično spreminjale v petek in soboto. Pod mejo sneženja bo dež razmočil snežno odejo, zato se bodo s strmejših pobočij začeli prožiti plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Višje bo novi sneg postopno povečal nevarnost plazenja, nevarnost se bo povečala v petek čez dan. predvidevamo, da bo od petka zvečer v Julijskih Alpah in osrednjih Karavankah že VELIKA.

 

30.01.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije