Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Rapalska meja

sreda, 30. januar 2019, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 305

v Julijskih Alpah 1918 - 1947: na predavanje Grege Žorža vabi PD Fram

Ponedeljek, 4. februarja, ob 18. uri v kinodvorani gradu Rače

Območje zahodne Slovenije je danes najmlajši del slovenskega državnega ozemlja in je bilo skozi skoraj celotno svojo zgodovino determinirano zaradi vloge mejišča. V obdobju med letoma 1918 in 1947 je pripadlo Kraljevini Italiji in Kraljevini SHS, ob njegovem vzhodnem robu pa je potekala nova državna meja, ki jo imenujemo po italijanskem letoviškem mestu Rapallo, v katerem je bil podpisan sporazum o določitvi meje. Obdobje tako politika kot zgodovina obravnavata kot tranzitno oz. le kot krajši zgodovinski postanek, čeprav gre za več kot četrt stoletja dolgo odisejado zahodnega slovenskega etničnega in državnega ozemlja.

Zaradi goratega sveta, ki je predstavljalo veliko boljše obrambne zmožnosti kot odprta Padska nižina, so bili strateško pomembni prehodi preko dolin največkrat vojaško utrjeni na stičišču več poti preko meje. Mogočne betonske zgradbe ali podzemne strukture so nastale po izkušnjah italijanske vojske iz prve svetovne vojne, ki je spričo velikih človeških izgub želela čim bolj zavarovati svoje vojake. Dejanja politikov in njenega ljudstva so po koncu vojne dala vedeti, da slovenski narod kot narodno telo nima prihodnosti znotraj Kraljevine Italije, vzpon fašizma v letu 1922 pa je zgolj pospešil gospodarsko, kulturno in politično preganjanje Slovencev.

Zgodovinsko društvo Rapalska meja s svojim delovanjem želi preprečiti zgodovinsko pozabo obdobja, ki je bilo za slovenski narod težka preizkušnja. Predsednik društva Grega Žorž pa nam bo gotovo povedal veliko zanimivega o območju, ki ga planinci tako radi obiskujemo.
Vstopnine ni! Vabljeni!
Naslednje predavanje bo 25. februarja: Zoran Furman - Transsibirska železnica
Oznake: ZGO
eXTReMe Tracker