Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.01.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V soboto bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodnik.
V nedeljo bo sprva delno jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Proti večeru se bodo v hribovitih krajih zahodne Slovenije začele pojavljati padavine, pod okoli 700 metri nad morjem kot rahel dež. Do ponedeljka zjutraj se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah bo deževalo.
V ponedeljek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo čez dan od zahoda oslabele in do večera večinoma ponehale. Meja sneženja se bo nekoliko znižala.
V torek bo večinoma suho.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem na mestih z napihanim snegom lahko na dovolj strmih pobočjih ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih grebenih je ponekod nevarnost zdrsov.

Snežna odeja je mehka in rahla, v zametih ponekod nekoliko gostejša. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, v zatišnih legah pa so ponekod klože. Zaradi nizkih temperatur se vrhnja plast snega zelo počasi preobraža. V snežni odeji je šibka plast, po kateri se lahko ob večji obremenitvi sproži plaz sprijetega, suhega snega.

V soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Baza oblakov bo visoko nad vrhovi. V visokogorju bo pihal zmeren do močan severni veter, nižje pa bo šibkejši. Segrelo se bo, popoldne se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 m. V nedeljo se bo čez dan postopno pooblačilo, predvsem v hribih Notranjske in severne Primorske ter v zahodnih in južnih Julijskih Alpah bo tudi megleno. Popoldne bodo tudi vrhovi drugod lahko v oblakih. Proti večeru se bodo v hribih na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo predvidoma med 700 in 1000 m nadmorske višine, v ponedeljek pa se bo nekoliko znižala. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik.

Sneg bo v soboto ostal mehak, veter pa bo delal nove zamete. V soboto, se bo zaradi otoplitve v sredogorju sneg nekoliko ojužil in preobrazba se bo pospešila. Ob padavinah v noči na ponedeljek pa se bo nevarnost snežnih plazov zlasti v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah spet POVEČALA predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 m, kjer bo sneg bolj suh. Jugozahodni veter bo prenašal novi sneg v zamete.

 

26.01.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije