Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva pomoč

Turni klub gora vabi v četrtek, 24. novembra, ob 20. uri v okrepčevalnico Žibert na predavanje in delavnico: Damjana Slabe - ...

Prva pomoč pri poškodbah zaradi mraza

Obnovili bomo ukrepe prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza; pri ozeblinah, omrzlinah in splošni podhladitvi. Tudi praktično.

… Ko sva se zjutraj vsa trda postavila na noge, so bili trdi tudi najini čevlji. Gojzarji so mi primrznili na tla. Vzel sem poleno in jih odbil od desk, toda obuti jih nisem mogel. Usnje je bilo trdo kot kamen. Zakuril sem in zmrznjene čevlje položil čim bližje ognju. Jeziki plamena so včasih kar oplazili usnje, ki se je počasi zmehčalo. Obul sem torej čevlje, ko so bili še topli, čeprav mokri, na nogo so pa le šli. Kako bi sicer sestopila v dolino! O vzponu na goro že dolgo nisem več razmišljal. Toda groza! Desnemu čevlju je odstopil podplat. Bil je preblizu ognja in tako je lepilo popustilo. V vrečki s prvo pomočjo sem poiskal vrvico ter podplat za silo privezal k čevlju. Čez nogavico sem nataknil polivinilasto vrečko. Nekaj bo že zaleglo. Čevelj sem zdaj le s težavo spravil na nogo. Skrbelo me je za prste. Vrvica je preveč stiskala, da bi kri lahko normalno krožila. Toda sestopa brez podplata si nisem znal predstavljati … (glej Planinski vestnik 1995 (5), 220-223).

...01.2019
Žibert je poleg tacenskega mestu pod Šmarno goro



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije