Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 21.01.19

20.01.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 21. januar 2019, ob 11:41, Franci Savenc, ogledov: 471

GRS Ljubljana pomagala obnemogli
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 18.29 je na pobočju Snežnika, občina Ilirska Bistrica, pri sestopu obnemogla planinka. Reševalci GRS Ljubljana so pomagali obnemogli planinki pri sestopu iz Snežnika in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ilirska Bistrica.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno oblačno, v notranjosti se bo zadrževala nizka oblačnost, ki bo segala do nadmorske višine 1400 metrov. Na jugovzhodu bo občasno rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V torek bo pretežno oblačno, nekaj jasnine bo le v Posočju. Na jugovzhodu bo občasno naletaval sneg. Rahlo sneženje se bo zvečer razširilo nad večji del Slovenije. Na Primorskem bo še pihala burja, ki se bo popoldne krepila. V noči na sredo bo snežilo.
V sredo kaže na oblačno in hladno vreme, občasno bo še rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala burja.
V četrtek bo še povečini oblačno in ponekod vetrovno, predvsem na vzhodu bo lahko še rahlo snežilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp, nad okoli 1800 metri ZNATNA, 3. stopnje, nižje ter drugod v naših gorah pa ZMERNA, 2. stopnje. Pod zgornjo plastjo snega je šibka plast. Ob zadnjem sneženju je veter vzhodnih in severnih smeri delal zamete, vetru izpostavljene lege so precej spihane. Snežna odeja je zato predvsem v visokogorju potencialno labilna, že ob manjši obremenitvi lahko sprožite snežni plaz na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih. Na spihanih grebenih je ponekod nevarnost zdrsov.

Snežna odeja je mehka in rahla, v zametih ponekod nekoliko gostejša. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, v zatišnih legah pa so ponekod klože. Novi sneg se je nekoliko sesedel, zaradi nizkih temperatur pa se skoraj ni preobražal.

V ponedeljek bo v sredogorju oblačno, nad okoli 1500 metri nadmorske višine pa bo delno jasno, a se bo od juga postopno povečevala količina slojaste oblačnosti z visokimi bazami. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni do jugovzhodni veter. V torek bo oblačno, oblaki bodo v več slojih. Vrhovi bodo občasno v oblakih, tudi v sredogorju bo lahko ponekod megleno. Večino dneva bo suho, le na območju Snežnika bo lahko predvsem popoldne občasno rahlo snežilo, v noči na sredo pa se bo rahlo sneženje razširilo proti severu. Pihal bo zmeren vzhodnik. V sredo bo oblačno in ponekod megleno, najvišji vrhovi bodo morda nad vrhom oblačnega sloja. Občasno bo ponekod še rahlo snežilo. Pihal bo zmeren veter južne do vzhodne smeri.

Sneg bo ostal mehak, vzhodni veter bo delal nove zamete. Predvidoma bo lahko predvsem v Julijskih Alpah ter v hribih Notranjske in severne Primorske do srede popoldne zapadlo od 10 do 20 cm suhega snega, drugod v naših gorah pa okoli 10 cm. veter bo novi sneg prenašal v zamete, s podlago se bo kar dobro sprijel. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju Julijskih Alp ostala ZNATNA, 3. stopnje, drugod pa bo ZMERNA, 2. stopnje.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker