Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nesrečen zdrs

Dnevnik, 17.12.2018 | Dnevnik, 21.12.2018 19:12
Nesrečen zdrs Slovenca na Turracher Höhe

petek, 21. december 2018, ob 22:56, Uredništvo G-L, ogledov: 95

Dnevnik - Tomaž Klipšter: ... Slovenca na Turracher Höhe

Konec tedna se je na tudi med Slovenci priljubljenem smučišču v Avstriji smrtno poškodoval 55-letni slovenski smučar. Najbolj tragične nesreče na avstrijskih smučiščih niso redke, zgodi se jih tudi nekaj deset. Pri nas zadnja leta smrtne smučarske nesreče ni bilo.

Smučarska nesreča, v kateri je življenje izgubil 55-letni Slovenec, je tragično zaznamovala minuli smučarski konec tedna. Na avstrijskem smučišču Turracher Höhe, zelo priljubljenem tudi med slovenskimi gosti, se je nesrečnik v nedeljo okoli 10.50 spustil po srednje zahtevni progi Schafalm Abfahrt. V bližini stebra številka 4 ga je iz doslej neugotovljenega razloga zaneslo desno; ena od prič je policistom kasneje dejala, da je v tistem trenutku smučal z visoko hitrostjo.

Zaneslo ga je s proge, kjer je z obrazom silovito udaril v zaledenel kup snega. Reševalci, ki so na kraj nezgode prileteli s helikopterjem RK 1, so nemudoma začeli oživljati ponesrečenca. Zaman. Slovenec je utrpel smrtonosne poškodbe glave in zatilja. Iz avstrijskoštajerske policijske direkcije so sporočili, da je 55-letni Slovenec nosil čelado in da ni bil pod vplivom alkohola. Tuja krivda je izključena.

Pri nas smrtne žrtve redkost

V Avstriji tovrstne nesreče z najbolj tragičnimi posledicami žal niso redkost. Vseh nesreč je okoli 50.000 na sezono, lani se jih je 20 končalo tragično, to število pa je bilo prejšnja leta, ko so našteli celo do 50 žrtev med smučarji, celo višje. Je pa res, da prav na avstrijskih smučiščih smuča največ ljudi, na sezono jih obišče okoli 50 milijonov dnevnih smučarjev (gre za število prodanih smučarskih vozovnic, preračunano na dnevne vozovnice). Pri nas se to število giblje okoli milijona, na leto pa se zgodi kakih tisoč nesreč, od katerih se jih slaba desetina konča s hujšimi poškodbami. Smrtnih nesreč na naših smučiščih je zelo malo, zadnja leta se ni pripetila niti ena. Občasno pa policisti zabeležijo smrt na smučišču, ki je posledica nenadnega obolenja, so nam potrdili na generalni policijski upravi. tk

eXTReMe Tracker