Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zdaj še promocijska

07.01.19 08:30

 

četrtek, 10. januar 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 637

PZS: Poleg turistične takse - tudi v planinskih kočah

Z začetkom leta 2019 se gostom, ki prenočijo v planinskih kočah, tudi članom PZS, obračuna dodatna promocijska taksa v višini 25 % turistične takse. Višino turistične takse in dodatne posebnosti določi posamezna občina, zato je lahko višina obeh taks različna glede na lokacijo nastanitve.

Nespremenjene ostajajo izjeme za goste, ki turistične in promocijske takse v planinskih kočah ne plačujejo:

• otroci do sedmega leta starosti,
• osebe s posebnimi potrebami ter invalidi (na podlagi predložene članske izkaznice invalidske organizacije, fotokopije odločbe pristojnega organa ali potrdila izvedenskega mnenja, iz katerih je razvidna ugotovljena invalidnost oz. telesna okvara),
• otroci in mladostniki s posebnimi potrebami (na podlagi predložitve fotokopije odločbe)
• osebe na začasnem delu, ki bivajo v nastanitvenem obratu neprekinjeno več kot 30 dni (npr. oskrbniško osebje),
• tuji državljani, ki so po mednarodnih pogodbah oproščeni plačila turistične takse,
• učenci, dijaki, študenti ter njihovi vodje oz. mentorji, ki so udeleženci strokovnih ekskurzij in podobnih oblik dela, ki jih na nepridobitni podlagi izvajajo vzgojno-izobraževalne ustanove in so določene z letnim delovnim načrtom v okviru javno veljavnega vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa,
• osebe do 18. leta in njihove vodje oziroma mentorji, ki so udeleženci letovanj, ki jih organizirajo društva, ki jim je bil podeljen status pravne osebe v javnem interesu,
• osebe, ki prostovoljno odpravljajo posledice elementarnih nesreč,
• pripadniki Slovenske policije v obdobju opravljanja nalog iz svoje pristojnosti.

Polovično turistično in promocijsko takso v planinskih kočah plačujejo otroci in mladi med 7. in 18. letom starosti.

Komentiraj (5):

Marjeta Štrukelj, četrtek, 10. januar 2019, ob 09:32

Nekoč in danes ponovno so gore spet izključno v domeni bogatih. Pa kaj je bilo tem kretenom v socializmu, da so nas razvadili in nam odprli vse poti? Nihče od vodij prek 55 tisoč glave množice danes seveda ne bo pisnil, treba se je klanjati in upati na kakšen stolček, kjerkoli že. Kaj če bi zaradi nepotrebnih redundanc turiste, pohodnike, planince (vmes pa še celo paleto naravoljubcev) kar združili v ovčjo farmo?

Nihče od teh skritih »zakonskih požeruhov« ne zagotavlja zakonitih možnosti prostovoljnim reševalcem za preskrbo ustreznih prostorov. Tudi oni so tisti, ki pripomorejo, da se turistične množice sproščeno valijo po gorah in trosijo cvenk v vreče brez dna. Pa se nihče ni spomnil, da bi jim pogoje za prostovoljno dejavnost omogočil z ustreznim zakonom.

Promocijska taksa ... lepo vas prosim! Zakaj ne raje xxxx taksa za saniranje poškodovanih poti? Vsaj markacisti bi lažje dihali. Tako bi sanacija poti do koč bila "pokrita", ostalo bi več sredstev za markiranje poti, ki ne vodijo do koč?

Igor Pavlič, četrtek, 10. januar 2019, ob 20:39

Ljudje, ki bodo po službeni dolžnosti odpravljali posledice nesreč, bodo pa takso plačevali? Hvalabogu, da so reševalci prostovoljci in bodo oproščeni promocijske takse! Če bo pa zraven kak vojak, ga bo pa najebal s to promocijo.

Darko Podkoritnik, petek, 11. januar 2019, ob 08:09

Je hudič res. Zaradi tistih 40 centov bom tudi jaz nehal hoditi v hribe in šel raje med balinarje!

Marjeta Štrukelj, petek, 11. januar 2019, ob 08:56

Ne, pravi gornik zaradi teh 40 centov res ne bo prenehal rintati proti vrhovom. A naravnost groteskno je plačevati promocijsko takso v kočah okrog Triglava, kjer poleti Slovenec ne more rezervirati ležišča, ker so bajte okupirane (k sreči vrhovi okrog Triglava niso). Ko vprašaš, zakaj, ti pošteno povedo, da so tujci bolj zanesljivi. Ja, ovčke drage, takole štalo mamo…

Igor Pavlič, petek, 11. januar 2019, ob 10:28

Te takse v zvezi z nočoitvami so neumnost, obstajao le zato, ker zakon zahteva evidentiranej prenočevalcev in je tako omogočeno lupljenje ljudi, sivcer bi promocijske takse kasirali že v dolinah, kot recimo za Savico, Tamar, Logarsko dolino itd. Itak je poimenovanje te takse popolnoma bizarno, ne gre za nikakršno promocijo, ampak za "prispevek", kot se lepše sliši. Kaj naj pa zdaj še pričakujemo? Prispevke za reševanje, okolje, trošarino za izdihan CO2, uporabnino in prispevke za občinska zemljišča, koncesijske prispevke za gibanje po državnem ozemlju, vse vrste izpustov itd.? Očitno naš čaka udi privatizacija države, v svrho večje učinkovitosti in gospodrske rasti.

eXTReMe Tracker