Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Seno z Gur

Razstava Hinka Poročnika v Galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici

Največ posnetkov je nastalo na videz le za pašo primernem svetu na robu Snežniške planote, ki se strmo spušča v dolino reke Reke. Temu predelu so nekoč nadeli ime Gure.

Še vedno živi spomin, ko so kmetje bistriške doline odhajali na Gure po seno. To je veljalo le za manjše kmete, ki na svojih malih posestvih niso pridelali dovolj krme za svojo živino. Možje in žene, fantje in dekleta s teh malih kmetij so v času košnje odhajali na Gure za teden ali dva. V ranem jutru so ročno kosili travo in jo čez dan sušili v seno. Spali so na prostem ali pa v zasilnih bivakih. Krmo so na vprežnih vozovih spravili v dolino.Ves ta čas so doma v dolini pri živini ostajali samo starci in otroci.

Večji del tega terena je gol in poraščen le z ostro gorsko travo. Iz plitve zemlje štrleče belo apnenčasto skalovje daje pokrajini slikovito podobo. Hinko je te kraje neštetokrat prehodil in to v različnih letnih časih in ob vseh mogočih urah. Med vsemi posnetki je izbral 22 najboljših in jih tokrat prvič predstavlja obiskovalcem.

Večje število obiskovalcev uvodne prireditve je z zanimanjem, nostalgično spremljalo diaprojekcijo dodatnih zelo dobrih posnetkov, ki jih je za to priložnost posebej pripravil. Hinko je namreč poznan po svojih zbirkah diapozitivov s katerimi je svoje čase, na bistriškem in širše, navduševal mladino in starejše.
Za zbirko diapozitivov Čudoviti svet Snežnika, ki jo je kar 56 krat predstavil po Sloveniji in v zamejstvu, je leta 1987 prejel najvišje občinsko priznanje za kulturo - Kettejevo nagrado.

Razstavo si je mogoče ogledati do 9. januarja 2019.
Besedilo in foto: Rajko Kranjec
Vir: PZS.si

  ...12.2012


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije