Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.11.18

GRS Koroške sodelovala v iskalni akciji
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 16.22 se je na območju Črne na Koroškem pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Akcije so se poleg policije udeležili tudi reševalci GRS Koroške ter gasilci PGD Črna na Koroškem. Osebe na omenjenem območju niso našli.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod v notranjosti nizka oblačnost, ki se bo čez dan večinoma razkrojila. Burja na Primorskem bo slabela.
V petek bo v zahodni Sloveniji in v višjih legah delno jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Drugod se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. Burja bo dopoldne ponehala.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.
V nedeljo bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp in osrednjih Karavank, nad okoli 1800 metri, ZMERNA, 2. stopnje, drugod v naših gorah pa MAJHNA, 1. stopnje.

Nad okoli 1800 metri nadmorske višine je sneg zlasti na mestih z napihanim snegom manj stabilen. Predvsem na bolj strmih pobočjih lahko na mestih z napihanim snegom sprožite kakšen manjši plaz. Drugod je snežna odeja večinoma stabilna.

Sneg je zaradi nizkih temperatur ostal suh in mehak. Severni in severovzhodni veter ga prenaša v zamete. Več snega je v zahodnem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov, nižje in drugod po naših gorah pa je snega manj. Nevarnejša so mesta z napihanim snegom, kjer se vam lahko na strmih pobočjih ob obremenitvi snežne odeje sneg splazi. Vetru izpostavljene lege so precej spihane, marsikje do kopne podlage.

V naslednjih dneh bomo imeli suho vreme. V sredo je bilo delno jasno, predvsem je bilo nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo zmeren severni do severovzhodni veter, ki bo čez dan slabel. Temperatura bo pod ničlo. V četrtek bo pretežno jasno, pihal bo šibak veter južne ali jugovzhodne do jugozahodne smeri. Dotekal bo toplejši zrak, nastal bo temperaturni obrat. Tako bo v plasti med okoli 1600 in 2100 metri temperatura okoli ničle ali malo nad 0 °C. Zrak bo suh. V petek bo na nebu vse več koprenaste oblačnosti, ki se bo hitro gostila, zato bo sonce šibko. Pihal bo šibak južni do jugozahodni veter, popoldne se bo nekoliko okrepil. Temperaturne razmere bodo podobne četrtkovim.

Snežna odeja se bo zaradi postopne otoplitve sicer začela preobražati, a zaradi suhega zraka bo proces počasen. Veter bo predvsem v visokogorju prenašal sneg v zamete. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala tudi višje.

29.11.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije