Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Test čelnih svetilk

Bojan Ambrožič: Pozimi zaradi kratkega dneva skorajda izključno tečem ponoči. Zato me

... na teh treningih vedno spremlja tudi naglavna oz. čelna svetilka. V tem blogu sem pripravil kratek (nesponzoriran) test dveh čelnih svetilk, ki jih sam uporabljam:
Petzl Tikka RXP in Led Lenser NEO 10R.

Svetilka Petzl Tikka RXP sveti s 160 lumni. S tem je to ena najmočnejših svetilk, ki nima akumulatorja/baterij nameščenih na zatilnem delu. Akumulator se polni prek USB-ja, kar je zelo priročno za vsakdanjo uporabo pri teku. Najbolj pozitivno me je pri svetilki presenetil sistem avtomatskega prilagajanja svetlosti. To pomeni da lučka s pomočjo vgrajenega senzorja sama prilagaja jakost in širino snopa. Preden sem to lučko kupil sem mislil, da je to samo marketinška poteza in, da to v praksi nikoli ne pride prav. Sedaj ko lučko uporabljam že tri leta*, lahko rečem, da brez tega sistema ne morem več normalno ponoči teči, ker ta sistem funkcionira tako zelo dobro. Težko je razložiti kako. Ampak zadeva je podobna kot CGI pri filmih – le ta je dober, če se ga ne opazi. Skratka, kadar tečem hitreje potrebujem ožji snop, ko pa upočasnim korak pa v trenutku potrebujem širšega. Pravzaprav edina velika slabost te svetilke je zelo kratka življenjska doba baterije – samo 4 ure. Potem se svetilka preklopi v zasilno svetenje s skromnimi 7 lumni, kar je manj kot sveti lučka na mojem mobilnem telefonu.

Zato sem moral kupiti drugo svetilko, katere baterija bo zdržala celo noč: in sicer Led Lenser NEO10R. Ta svetilka zdrži 10 ur na kar 600 lumnih oz. 15 ur na 250 lumnih. Pričakovali bi da bo svetilka pri 250 lumnih več dvakrat temnejša, kot na 600 lumnih. Pa ni tako, pri 250 lumnih sveti le okoli 15 % slabše. Tako kot Petzlova svetilka, se tudi ta polni prek micro USB-ja. Vendar je tu akumulator nameščen na plastičnem nosilcu, ki obide zatilje glave. Kljub teži, svetilka dobro stoji na glavi. Me pa plastični nosilec rahlo žuli. Na srečo buff ali kapa hitro rešita to težavo. Svetilka je resda svetla. Snop svetlobe pa je precej slabši in manj kvaliteten, kot pri Petzlovi svetilki. Ne samo, da ni aktivnega prilagajanja, ampak je snop preproste okrogle oblike in preozek. Tudi, ko je snop najbolj skrčen ne pokrije mojega celotnega vidnega polja (kar na drugi strani Petzlova svetilka zna zelo dobro). Zato kljub temu, da ta svetilka teoretično sveti skorajda 4-krat močneje, z njo vidim slabše. Prav tako svetilka ne paše najbolje na čelado.

Torej imam trenutno dve svetilke: eno z odličnim snopom in slabo baterijo in eno z obupnim snopom svetlobe in dobro baterijo. Obstaja torej kakšna svetilka, ki ima oboje dobro?
Na trgu sem našel samo en model za katerega se zdi, da ja. In sicer Peztl NAO+. Ta lučka sveti kar s 750 lumni. Pri 320 lumnih pa naj bi z aktivnim prilagajanjem snopa zdržala 15 ur. Res me zanima kako se svetilka obnese v praksi. Žal pa me je od nakupa odvrnila njena zelo visoka cena (183 €). Če jo imate, mi prosim v komentar napišite kako se vam obnese.


*Trenutno se modela RXP skorajda ne da kupiti več. Jo je pa nadomestil model Reactic+, ki je po karakteristikah in dizajnu skorajda identičen. 

Bojan Ambrožič, 20.11.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije