Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poškodovana tudi Najevska lipa

Večer, Koroška - Nejc Strojnik: Med razdejanjem v gozdovih v Črni poškodovana tudi znamenita Najevska lipa

Na območju Črne je po grobih ocenah za okoli 100.000 kubičnih metrov podrtega drevja. Vetrolom je poškodoval tudi znamenito Najevsko lipo v Ludranskem vrhu, kjer je poleg v Koprivni v gozdovih največ škode.
Po doslej zbranih podatkih so največ škode v vetrolomu utrpeli gozdovi v Koprivni in Ludranskem vrhu. Na tistem koncu je zaradi padlega drevja neprevozna še ena cesta, ostale so odprte. ''To cesto bodo uredili v prihodnjem tednu, ampak ni tako problematična, saj je mogoč obvoz,'' pravi županja Romana Lesjak. Višine škode še ne morejo oceniti, ker se do vseh pobočij niti še niso prebili.
V občini, kjer je ostalo še nekaj tisoč kubičnih metrov nespravljenega lesa od zadnjega vetroloma jim, razumljivo, primanjkuje gozdnih delavcev. Tudi veliko terenov je precej težavnih in težko dostopnih. ''Potrebna bo močna ekipa, tako ljudi kot mehanizacije. Upam, da bo na pomoč priskočila država. Potrebovali bomo posebno mehanizacijo. Les bodo morali spravljati z žičnico.''
V vetrolomu je bila poškodovana tudi znamenita Najevska lipa, na katero so se podrle dve ali tri smreke. A za rešitev te težave je pristojen Zavod za varstvo narave. Črnjani se sami Najevske lipe ne upajo "reševati". ''So pa domačini dejali, da je dobro, da se je to zgodilo zdaj, ko je listje z lipe že odpadlo. Če bi bilo listje še na vejah, bi se lipa gotovo zlomila,'' je še dejala Lesjakova.
Domačini so sicer s pomočjo gasilcev veliko cest uredili kar sami, sreča v nesreči pa je tudi, da nobeno drevo ni padlo na kako hišo. Na Zavodu za gozdove Slovenije še svarijo, da je delo v gozdovih izjemno nevarno in pozivajo, da se lastniki del lotijo z veliko mero previdnosti.

Nejc Strojnik

Fotografiji:
(1) Poškodovana Najevska lipa. (TIC Črna)
(2) Po grobih ocenah je za okoli 100 tisoč
kubičnih metrov podrtega drevja. (Luka Jelen)

Vecer.si 02.10.2018 14:45
Med razdejanjem v gozdovih v Črni poškodovana tudi Najevska lipa

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije