Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohorje ima veliko prijateljev

Večer, Maribor - Barbara Bradač: Delovna akcija Prijatelji Pohorja na pohorske strmine privabila več kot 600 Mariborčanov in Mariborčank, "ker imajo radi toti naš hrib".

Prešerno vzdušje se je danes (20.) razlegalo pod in na Pohorju. Množica zbranih se je na tretjo delovno akcijo veselih obrazov v sončnem sobotnem dopoldnevu s hoboki in zaščitnimi rokavicami podala na vrh Pohorja. Prostovoljci so zavihali rokave in urejali pohorske strmine, natančneje odstranjevali so kamenje in različne odpadke pred prihajajočo zimsko sezono. Današnjo delovno akcijo organizirajo Alpski smučarski klub Branik, javno podjetje Marprom in Pohorje Resort in letos prvič poteka pod sloganom Prijatelji Pohorja.
"Ugotovili smo, da je potrebno ustvariti več pozitivnega vzdušja okoli Pohorja. Gre predvsem za druženje ob tem pa naredimo še koristno delo, torej da odstranimo kamenje, ki ga prinesejo s seboj nalivi ali pa ga razkrijejo, tako bomo zagotovili še kvalitetnejšo in bolj varno smuko," je povedal Andrej Verlič, koordinator akcije v podjetju Marprom, preden so se zbrani podali ali z gondolo do Bellveuja in potem peš dol ali s sedežnico do Trikotne jase in po legendarni Čopki dol. Tako so z različnih smeri čistili pohorske smučarske proge.
S plastenkami, pločevinkami, papirji in papirčki, plastičnimi odvrglimi vrečkami, so polnili vreče za smeti, čeprav je bilo letos manj odpadkov kot pretekla leta. Že pred dvema tednoma so zaposleni pri Marpromu očistili del proti Pohorki in proti vodnemu zajetju. Česa so takrat pobrali največ? Ženskih higienskih vložkov, je povedal eden od zaposlenih, skoraj pri vsakem drevesu kakšnega.
Današnja glavna naloga udeležencev je bila, da odstranijo kamenje s prog na rob gozda. Velikokrat se je bilo treba prepogniti, za vsak kamen ali kamenček, kajti "ne samo, da se uniči smučka med smučanjem, če naletiš na kamen, predvsem je to nevarno," iz lastnih izkušenj pove Matej iz Smučarske šole Visit Pohorje. Cela ekipa se je odzvala, saj čutijo Pohorje poleti in pozimi. Več kot trikrat na teden so na vrhu. Zgrožen je, kaj vse pohodniki pustijo za seboj marsikaj in opaža, da planinske kulture na pohorskem hribu ni: "Akcija je nujno potrebna in je dobra gesta za breg, za smučišče, za Maribor, za vse nas. Veseli nas,da je vsako leto manj smeti.
"Več hobokov je vsak s kamenjem napolnil in jih odnesel na rob. Sobotni dopoldan so v naravi preživeli tudi mladi hokejisti Hokejsko drsalni klub Maribor - Lisjaki. 12-letni Filip, nekoliko presenetljivo je povedal, da "rajši sem tu, kot pa da bi spal doma. Pa še malo se razgibamo pred jutrišnjo tekmo". Starši otrok, ki obiskujejo smučarske šole na Pohorju in so se v šali poimenovali Ekipa belo vedro, so prav tako pridno pobirali kamenje. Igor je povedal, da "križ sedaj še nič ne boli, morda bom zvečer kaj bolj čutil". Organizatorji so vsem udeležencem akcije, ob tem, da so jih pogostili s hrano, pijačo in brezplačno vozovnico za gondolo, podarili tudi 10-odstotni popust na sezonske smučarske vozovnice.
Ob koncu delovne akcije so se otroci kepali v ciljni areni. Stroj za izdelavo umetnega snega, ki so ga v torek začeli usposabljati delavci podjetja Techno Alpin in že od četrtka sipa sneg, ga je naredil dovolj. Pa tudi ostali bodo lahko otipali sneg iz nove tovarne snega. Stroj si ogledal tudi nekdanji tehnični vodja Janko Rakuša, ki je s Francijem Čopom, očetom in prvim direktorjem Pohorske vzpenjače, v sedemdesetih letih s prvim topom Snow stream delal prvi sneg na Pohorju in je optimističen glede nove tovarne snega: "Upam, da bo ratalo. Kaže dobro." Delovne akcije še ni zamudil nobene: "Pohorje je svetinja zame. 80 let že živim pod hribom, to je moj dom."

Barbara Bradač
Foto: Igor Napast

Prostovoljni gasilci
Že navsezgodaj so na pohorski teren odšli prostovoljni gasilci prostovoljnih gasilski društev Studenci, Radvanje, Razvanje in Pekre, skupaj s predstavniki javnih podjetij Mariborski vodovod, Snaga in Nigrad. Z motorkami, kosilnicami na nitko in ostalim delovnim orodjem in mehanizacijo urejali poti, ki morajo biti nujno prehodne pri morebitnem reševanju.

Vecer.si 20.10.2018 10:29
Pohorje ima veliko prijateljev

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije