Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Velik uspeh

VELIK USPEH SLOVENSKIH REŠEVALCEV NA MEDNARODNI TEKMI ENOT GRS V DOLOMITIH

GRZS, 08.10.2018

torek, 9. oktober 2018, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 324

GRZS: ... slovenskih reševalcev na mednarodni tekmi enot GRS v Dolomitih 
  Gorenjski glas: Odlični na tekmi

V soboto, 6. pktobra 2018, sta na posebno povabilo organizatorja dve ekipi GRZS odpotovali na enodnevno mednarodno tekmovanje ekip gorskih reševalnih enot v kraju Pieve di Cadore v Dolomitih.
Gre za tekmovanje, ki temelji na preverjanju vzdržljivosti, gibanju po visokogorju ter alpinistiki. Tekmovanje je že tradicionalno, udeležuje se ga izjemno veliko število ekip iz Italije in Evrope. Od najdlje so letos pripotovali reševalci iz Škotske in Anglije.

Na poziv predsednika GRZS se je odzvalo osem reševalcev, tako da sta bili sestavljeni dve ekipi, in sicer:
Slovenija 1: Miha Rakar (Jesenice), Robert Pritržnik (Celje), Primož in Anže Šenk (Jezersko) in
Slovenija 2: Milan Šenk (Jezersko), Gašper Perše (Tolmin), Matija Klanjšek in Miha Dolinar (oba Kranj).

Ekipi sta opravili en trening, kjer so preverili medsebojno usklajenost ter oblikovali sestavo ekip. Dodatna pojasnila so pridobili pri organizatorjih.

Že ob prihodu na prizorišče je bilo ugotovljeno, da gre za izjemno resno tekmovanje. Iz lanskoletnih posnetkov je bilo razbrati, da tekmovanje zahteva vrhunsko usposobljenost ter vzdržljivost. Ekipe so bile vrhunsko pripravljene in že na prvi pogled je bilo razbrati, da gre za prekaljene reševalce in gorske tekače, ki so vsi po vrsti prišli na to prestižno tekmo zaradi medsebojnega dokazovanja ter zmage. Da je bilo tako, dokazuje dejstvo, da se je tekmovanja udeležilo rekordnih 57 ekip. Za tokratno tekmo so organizatorji izdelali celo popolnoma nov pokal. Lani so namreč zmagali domačini.
Obe slovenski ekipi sta še pred tekmo pridobivali dodatne informacije o poteku in pravilih, ki vedno niso bila jasno zapisana. Pri tem so se najbolj izkazali reševalci iz Škotske, kateri se tekme redno udeležujejo in so slovenskim postregli z vrsto koristnih nasvetov ter razlago pravil. Tudi nosila so slovenski reševalci organizatorjem oddali zadnjo minuto. Komaj še pravočasno.

Tekma se je začela s skupinskim štartom. Preko 220 se jih je podalo na to zahtevno preizkušnjo. Naši reševalci kakšne posebne treme niso imeli. Bolj kot ne so se spraševali, kaj jih sploh čaka, saj so bili na tovrstni preizkušnji prvič in trase niso poznali. Korajžno so se podali v breg. V ogromni množici tekmovalcev so se kmalu izgubili iz vidnega polja. Kako jim gre, na katerem mestu so? Tega ni vedel nihče, saj vmesnih rezultatov niso objavljali.

Cilj je bil postavljen na glavnem mestnem trgu. Nekaj po enajsti uri pa je uradni napovedovalec že pričel z obveščanjem, da se že približuje prva ekipa. Ljudje so pričeli navdušeno ploskati, fotografi so zavzeli svoje položaje, napovedovalec pa stopnjeval navdušenje in pričakovanje. Kakšno presenečenje.
Kot prvi so v cilj pritekli slovenski reševalci iz ekipe Slovenija 1: Miha, Robert, Anže in Primož. Doživeli so res izjemen sprejem in velik aplavz. Veselje med njimi je bilo nepopisno. Druga ekipa Paganella – Avisio je za našimi zaostala za debele 3 minute, tretja, domačini iz Pieve di Cadore, pa še minuto več.

Presenečenj pa še ni bilo konec, kaj hitro za njimi – na odličnem šestem mestu – so v cilj pritekli člani druge slovenske ekipe: Milan, Gašper, Miha in Matija. Neverjetno, naš Milan jih namreč šteje že 62 let in je lahko svetel vzor marsikomu od mlajših. Med 57 vrhunskimi ekipami gorskih reševalcev zmaga in šesto mesto. Neprecenljivo.

Verjetno ni potrebno posebej opisovati, da so bili slovenski reševalci zvezde podelitve. Prevzeli so tudi izjemno lep pokal, ki simbolično prikazuje pomen reševalnega dela, za povrh pa prevzeli še nagradi za prvo in drugo mesto med tujimi ekipami. Čestitke so deževale tudi od doma.

Polni nagrad, predvsem pa lepih spominov so ponosno zapustili lepe Dolomite. Za vse je bila to lepa in neprecenljiva izkušnja, ki jih je medsebojno še dodatno povezala, tujim reševalcem pa pokazala, da smo Slovenci med najbolj usposobljenimi ter telesno pripravljenimi.

Za pomoč pri pripravah in opremi so zaprosili večino dobaviteljev opreme. Odzvali so se v treh podjetjih, zato jih ob tej priložnosti posebej omenjamo: ELAN Begunje, Rodeo team in Actionmama. Vsem omenjenim iskrena hvala. Uspeh naših reševalcev je zato tudi deloma vaš.
Hvala vam.


Gorenjski glas, 12.10.2018

 

eXTReMe Tracker