Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 04.10.18

Primorski dnevnik: 40. spominski pohod na Slavnik | V kraljestvu zlatoroga | Troglav in Triglav | V nedeljo Kekci na Nanos

40. spominski pohod na Slavnik

Geografska lega nam najbližjega tisočaka, enkratni razgledi, ki se nam odpirajo med vzponom proti vrhu, pestra pomladanska flora ali žive jesenske barve, vse to daje turi na Slavnik poseben čar, kar v vsakem letnem času pohodnika še posebej nagradi. Obalno planinsko društvo Koper od svojega nastanka skrbi za ovrednotenje naravnih danosti tega izjemnega področja pa tudi za ohranjanje starih poti na goro, predvsem tistih po katerih so hodili kurirji in partizani, ko so prenašali pošto preko Slavnika v okoliške kraje in v Istro. Prav v spomin na kurirje in partizane ter na njihovo dragoceno delo je društvo pred štiridesetimi leti organiziralo prvi spominski pohod na Slavnik. V nedeljo, 7. oktobra, pa bo že jubilejni, 40. Po pohodu, ob 11. uri bo pri Tumovi koči krajša slovesnost s kulturnim programom. Sledilo bo prijetno planinsko druženje. Spominskega pohoda se bo udeležilo tudi Slovensko planinsko društvo Trst. Pohodniki se bodo zbrali ob 8. uri v Bazovici pri Kalu. Z osebnimi avtomobili se bodo peljali do Podgorja, od koder bodo začeli vzpon. SPDT vabi člane, da se pohoda udeležijo v čim večjem številu.

V kraljestvu zlatoroga

V srednji dvorani Kosovelovega doma v Sežani bodo predvajali prihodnjo nedeljo, 14. oktobra, ob 20. uri v okviru projekta Evropski art kino dan, film V kraljestvu zlatoroga, z glasbeno spremljavo. Gre za prvi slovenski nemi črno-beli celovečerni film, posnet leta 1931. V fdmu nastopa tudi sloviti alpinist Joža Čop, ki bi letos praznoval 12S letnico. Poleg njega nastopajo še Miha Potočnik, Franc Sodja in Herbert Drofenik. Glasba za prvi jugoslovanski film na planinsko tematiko je delo skladatelja in pianista Andreja Goričarja, izvajajo: Matej Haas, violina, Jakob Bobek, klarinet, Milan Hudnik, violončelo in Andrej Goričar, klavir. Glasbena spremljava filma je premiero doživela 16. junija v Mojstrani.

Troglav in Triglav

Konec letošnjega maja so goriški planinci obiskali Troglav v gorski verigi Dinare, ki nekako deli Bosno ob Dalmatinske zagore. Vzpon na nekaj nad 1900 metrov visoko goro je bil v načrtu že leto poprej, a se je glede organizacije marsikaj zapletlo. Zato odločitev, da se izlet premesti. Poleg imena, ki povezuje Troglav s Triglavom (prav podobnost imena je bila v osnovi odločitve za izlet), je treba omeniti zahtevnost oziroma zelo dolg pristop s hrvaške smeri, kar pomeni od pet do šest ur hoje do vrha in vsaj štiri ob povratku.
Vtise in zanimivosti z izleta na Troglav bodo prikazali jutri, v petek, na srečanju, ki ga prireja SPDG v pritličnih prostorih Trgovskega doma ob 18.30.

V nedeljo gredo Kekci na Nanos

Kekci začenjajo v nedeljo, 7. t.m., novo sezono Kekčevih poti. Cilj tokratnega izleta bo Nanos do Vojkove planinske koče in sicer s severne strani nanoške planote. Nezahtevne hoje do koče bo približno poldruga ura. Ob povratku krajši ogled izvirov Vipave in egipčanskih sarkofagov. Zbirališče in odhod (ob. 9. uri) s parkirišča pri Rdeči hiši, prevoz z lastnimi sredstvi. Društvo priporoča primerno obutev in oblačila, ker na nanoški planoti je burja doma. Zaželena prijava: danes na sedežu društva med 19. in 20. uro tel. 0481/532358. Drugi izlet v okviru Kekčeve poti bo v nedeljo, 14.t.m. ob priložnosti praznika kostanja. Predviden je pohod od Devetakov (v Dolu) mimo Brestovca do jamarskega doma na Vrhu z ogledom jame Pogrize.

 

04.10.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije