Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Usodno hitenje pod strop

Večer, Šport - Aleš Mišič: Janji ni uspelo ubraniti zmage na kranjski tekmi, a za pravo razočaranje so poskrbeli ...

... slovenski tekmovalci v moški konkurenci.
Tokrat ni šlo do stropa dvorane Zlato polje, polne slovenskih navijačev. Potem ko je nekoliko prehitro padla s stene, je bilo Janji Garnbret takoj jasno, da bo težko ubranila zmago za svetovni pokal v težavnostnem plezanju v domači dvorani. Na obrazu je bilo razbrati njeno slabo voljo, čeprav je prevzela vodstvo. A nastop je čakal še obe najhujši konkurentki. Svetovna prvakinja Jessica Pilz iz Avstrije je svojo priložnost hitro zapravila, Južna Korejka Jain Kim pač ne. Grenko spoznanje občinstva, ko je prehitela Garnbretovo, se je hitro prevesilo v privoščljivo veselje, potem ko je Kimova prikazala predstavo, ki je bila razred zase. To je bila njena 28. zmaga v svetovnem pokalu, prva letos in tretja v Kranju po letih 2010 in 2011.

Janji Garnbret se je šele drugič letos zgodilo, da ni stala na najvišji stopnički. Pa vseeno se je njen obraz hitro razvedril, saj z drugim mestom še vedno ohranja ogromno prednost v skupnem seštevku: "Pred domačim občinstvom zmeraj rada plezam. Za razliko od lani letos sploh nisem občutila pritiska. Res sem uživala v podpori, veliko mi je pomenila. Na koncu sem pri plezanju pohitela, celo malce preveč. To seveda ni bila dobra odločitev. Imela sem dovolj moči, a zgodilo se je, kar se je. Nič zato. S kranjsko tekmo sem v celoti zadovoljna. Resda so ljudje navajeni, da zmagujem, a tudi drugo mesto je čisto super."
Garnbretova ostaja pri eni zmagi v Kranju, lanski, ko je hkrati dvignila tudi svoj drugi zaporedni pokal skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. Za komaj 19-letno tekmovalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je izjemna sezona. Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je z naslovom prvakinje v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, z zlatom v balvanih in s srebrom v težavnosti dobila potrditev, da je ta čas najbolj vsestranska športna plezalka na svetu. Letos se je na vseh tekmah v balvanih in težavnosti, na katerih je nastopila, uvrstila na stopničke. Pogled na letošnje dosežke Garnbretove v teh dveh disciplinah je v znamenju dveh številk, nanizala je namreč sedem prvih mest in štiri druga.
Navdušenja nad Garnbretovo ni skrivala tudi druga slovenska finalistka Mina Markovič, ki je finale končala po prvih trinajstih gibih na osmem mestu: "Vidi se, da je Janja res odlično pripravljena. Vem, kako težko je celo sezono tako konstantno biti na vrhu." Ja, Markovičeva je bila nekoč najboljša plezalka na svetu, samo Kranj je osvojila kar štirikrat. V 15. nastopu je njene upe pokopal zahteven skok, pri katerem ji ni uspelo ujeti oprimka, kar se je ponovilo še dvema tekmovalkama: "Zelo dobro in odločno sem se lotila skoka. Nisem se ga ustrašila, kot bi se ga še nedolgo nazaj. A v ključnem trenutku sem zgrešila levi oprimek in zadeva ni bila več rešljiva. Sem kar razočarana, saj se mi je smer naprej zdela prav fina."
Za še večje razočaranje pa je poskrbel moški del reprezentance, saj se nihče ni uvrstil v finale. Domnu Škoficu se je tak spodrsljaj pripetil celo prvič v sezoni, njegov končni rezultat je dvanajsto mesto. Zmagal je Italijan Stefano Ghisolfi, Avstrijec Jakob Schubert pa je z drugim mestom ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Škofic je pred potjo na zadnji dve tekmi na Kitajskem tretji.

Aleš Mišič

Vecer.si 01.10.2018
Usodno hitenje pod strop

"Resda so ljudje navajeni, da zmagujem, a tudi drugo mesto je čisto super"

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije