Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Križ na Aljažev stolp

Večer, V soboto - Rok Kajzer: Žolčno razpravo na družbenih omrežjih je povzročila pobuda Krščanskega foruma SDS Mladina: Pleh brez križa 

... Naj bo Aljažev stolp zaznamovan z znamenjem križa.
Predlagajo, da bi nanj namestili križ, kar bi bil poklon Jakobu Aljažu in "simbolna potrditev krščanskih korenin evropske civilizacije, h kateri sodimo tudi Slovenci”, kar da je "še posebej pomembno v zadnjem času, ko prihaja do hudih pritiskov na slovensko in evropsko identiteto s pomočjo lažne in izsiljene multikulturnosti, katere pravi namen je sprožiti trk civilizacij". Tej pobudi so sledila vročekrvna dokazovanja in strastna prikimavanja, da je na vrhu stolpa bil že od vsega začetka križ in da ga je treba tja tudi vrniti po obnovi. Temu so prikimavali tudi nekateri politiki, čeprav ne obstaja nobena fotografija, na kateri bi bil na vrhu stolpa križ. Fotografija, ki jo objavljamo, kaže podobo stolpa takoj po postavitvi. Kovinsko zastavico je le v času socialistične Slovenije nadomestila zvezda.

Odgovor na vprašanje, zakaj na Triglavu nikoli ni bilo križa, pa v že nekaj let starem blogu pojasnjuje Borut Peršolja, geograf, vodnik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje: "Jakob Aljaž je bil spoštovan župnik. Toda zakaj Aljaž ni na vrhu postavil križa? Na vseh najvišjih vrhovih avstro-ogrske monarhije je takrat (in tako je še danes) stal križ. Trdim, da je Aljaž dal prednost varnosti v gorah pred božjo previdnostjo, saj je stolp deloval kot Faradayeva kletka in je nudil učinkovito zavetje pred strelo. In ker je bilo postavljanje križa na vrhovih nemška navada, je Aljaž to naredil po svoje, če hočete, po slovensko."

Rok Kajzer

29.09.2019



Mladina, 28.09.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije