Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrednost takse in vpliv turizma

Gorenjski glas: Predlagana vrednost turistične in promocijske takse v tržiški občini je dva evra. Bodo tudi naravnim vrednotam postavili svojo ceno?

Tržič - Od predlaganih dveh evrov bi 1,6 evra ostalo v občinski blagajni, 25 odstotkov oziroma v tem primeru štirideset centov pa je obvezen delež promocijske takse, ki se na ravni države uporabi za promocijo slovenskega turizma. S tem tudi tržiška občina usklajuje tisto, kar ji nalaga zakon.
Višino takse so, kot je pojasnil vodja občinskega Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti Vid Meglič na septembrski seji občinskega sveta, določili s primerljivimi občinami.

Svetnika Uroša Ribiča skrbi, da je taksa previsoko postavljena za nočitve v planinskih kočah, Meglič pa je povedal, da so petdesetodstotne oprostitve takse možne oziroma da so upravičenci do znižanja in oprostitve določeni v zakonu. Župan Borut Sajovic je prepričan, da o tem, kam bo gost šel, ne bo odločila višina takse, ampak kakovost storitev. »Moramo pa naravnim vrednotam tudi postaviti svojo ceno,« je še menil župan. Razprava se je razvila v smeri, kaj turistom (še) ponuditi brezplačno, kaj ne, občina denar potrebuje tudi za vlaganje v infrastrukturo. Svetnik Andrej Frelih je menil, da bi nekaj evrov lahko zaračunavali na urejenem parkirišču za avtodome v Bistrici, Andraž Žitnik pa j e v razmislek ponudil uvedbo cestnine na kakšni gorski cesti; a bi bilo zaračunavanje cestnine lahko problem zaradi lastništev. Svetnik Marko Poljane je opozoril, da preden začnejo kjerkoli zaračunavati, morajo obiskovalcem najprej nekaj ponuditi. Pripombe, predloge v zvezi s takso bo občinska uprava sprejemala do prvega oktobra, odlok naj bi sprejeli na oktobrski seji, a najkasneje do konca letošnjega leta, ker je promocijska.
SUZANA P. KOVAČIČ

 24.06.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije