Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

K2 First

YouTube - Abdrzej Bargiel: ... Ski Descent full video


Facebook, 29.07.2018 09.21
Full video from my K2 Ski descent with a little insight view. Thanks to my filmers Bartek Bargiel and Piotr Pawlus

 

3 komentarjev na članku "K2 First"

Metod Škarja,

Nova dimenzija, snemanje z dronom, tudi prihod na vrh in potem deli spusta. Materiala morajo imeti dovolj, mogoče nastane kak daljši film. Posamezni prehodi so res izredno izpostavljeni, tudi ozki in prepadni.


Metod Škarja,

Sam sem zbral še nekaj podatkov iz raznih virov. Na https://www.planetmountain.com/en/news/snow-ski-skimountaineering/andrzej-bargiel-completes-historic-first-ski-descent-of-k2.html natančno piše, da je naredil en abzajl ca. 50m nad Bottleneckom (ne 50m dolg abzajl nekje nad njim). Smučanje tik nad Bottleneckom je na videu od 1:25, sam pogled v Bottleneck od zgoraj (desno spodaj) ob 1:29 (kot navaja tudi Jaka).

Razmere v Bottlenecku se da videti na videu na https://rockandice.com/climbing-news/andrzej-bargiel-completes-first-ski-descent-of-k2/ ob 0:44 (posnetek iz drona). Videti je lepo zasneženo, tudi obvoz Bottlenecka na desni (gledano gor; precej bolj, kot na kakih drugih slikah K2-ja). Na tej spletni strani tudi navaja, da je bil prvi del smučanja z rame v Česnovo smer tehnično zelo zahtevno v zelo strmi steni (zato je tudi čakal na rami, da so se megle nekoliko dvignile).

Glede na razne slike izpod seraka nad Bottleneckom (prečnica) je pod njim pogosto zelo ledeno in strmo oz. je ledena podlaga visečega ledenika ponekod potegnjena še naprej dol vse do skal. Primer takega zelo strmega popolnoma ledenega prehoda je na https://i.pinimg.com/originals/9d/3c/86/9d3c86b1aa78a6e01fe268bd9c20d36d.jpg . Najbrž je bil kak tak detajl, ki ni bil smučljiv.


Jaka Ortar,

Res izjemen spust.

Informacije na spletu so sicer precej razpršene in ne ravno konkretne, verjetno obsežnejše poročilo še pride, upam da v obliki dokumentarca. Iz vsega gradiva na spletu pa ugotavljam, da je Bargiel obsmučal Bottleneck (nekaj sekund po 1:27 v zgornjem filmu) po desni strani gledano od spodaj, vsaj tja vodijo fiksne vrvi. To tudi izgleda precej bolj sneženo kot sama ožina, kjer je l. 2009 s spustom pričel Watson http://k2tracks.com/k2-ski-expedition-2009/

Kammerlander je l. 2001 prismučal z vrha K2 do Bottleneck-a (400 višincev), a nato sestopil peš - po njegovih besedah zaradi izredno slabe vidljivosti, whiteout-a (zanimivo, na podobne razmere je ravno tam nekje naletel tudi Bargiel), navaja pa se tudi, da je na prekinitev tistega spusta odločilno vplival padec korejskega alpinista.

Bargiel je torej prvi, ki je presmučal ta ključni del zadnje etape pod vrhom. V nekaterih poročilih se omenja, da je imel zgoraj takoj z vrha težave zaradi velike debeline mehkega snega in zato plazovne nevarnosti, morda je zato 50 m uporabljal vrv še nad Bottleneckom (tam kjer je Kammerlander smučal).

Posnetek nadaljevanja od T4 ob Česnovem grebenu (1:43) ti da občutek o velikih prostranstvih K2 ... greben pa luftig in slab sneg. Skriti prehod v Mesnerjevo prečko, povezava do poljske smeri pa očitno kar fajn (4:13), lep teren in dober sneg. Končno tekoče smučanje z zavijanjem - tam je višina že okoli 6500 m.

Poljska smer, prehod prek visečega ledu na grebenu (2:47-2:55) izgleda obupno, zelo strmo, zračno, pa še slab sneg (izgleda kot led po kašastim snegom), isto velja za nadaljevanje ob grebenu na poljski smeri do lažjega terena, kjer je Bargiel s smučanjem pričel že lansko leto.

Ko je bil ven iz glavnih težav, ga je čakalo "samo" še 1200 višincev do podna. :)

Je kdo opazil, kje ima Bargiel na skrajno izpostavljenem delu grebena med prečenjem (pri 2:48) smučarski palici - obe na svoji spodnji strani in ju ne drži fiksno, mu prosto nihata. Tega si sam ne upam še na smučarski progi, mimogrede se zatakneš in ni rešitve. Zgornjo roko pa ima prosto. Ne razumem, čemu.

Bargiel tu in tam med svojimi cilji omenja tudi Everest. Kaj mu je Karničar tam sploh še pustil? Morda neprekinjen spust brez dodatnega kisika ali pa neprekinjen spust po katerem izmed severnih ozebnikov? Verjetno bomo videli prav kmalu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije