Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nesreči jadralnih padalcev

Vecer.si 11.07.2018
Preiskujejo nesreči jadralnih padalcev


Slovenske novice, 10.07.2018


 

 

sreda, 11. julij 2018, ob 10:29, Bruno Fras, ogledov: 485

Večer, Kronika: Preiskujejo nesreči jadralnih padalcev. Na PU Nova Gorica so potrdili ... Slovenske novice

Prva nesreča se je zgodila okrog 12.30 med krajema Podljubinj in Prapetno. Pri pristajanju na travniku se je 53-letnemu Poljaku zaprlo padalo, tako da je padel na tla s približno petih metrov višine. Pri tem se je hudo poškodoval, reševalci so sumili na poškodbo hrbtenice, je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico, pozneje pa s helikopterjem v UKC Ljubljana zaradi potrjene poškodbe hrbtenice.
O drugi nesreči jadralnega padalca so bili na PU Nova Gorica obveščeni ob 14. uri. Na makadamski cesti Zatolmin-Vodil vrh, na sicer težko dostopnem terenu so našli 27-letnega ameriškega jadralnega padalca, ki ni kazal znakov življenja. V skupini še s sedmimi prijatelji je kot zadnji vzletel z vzletišča na Kobli. Sredi leta je iz doslej še neznanega razloga začel padati. Policija še preiskuje okoliščine, zakaj se je to zgodilo. Prijatelji so ga začeli iskati, medtem pa je naključni najditelj obvestil policijo o najdbi pogrešanega jadralnega padalca. Božnik je še dodal, da več podatkov o obeh nesrečah še nimajo, saj policija nesreči še preiskuje. Prav tako so obeh nesrečah obvestili tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov pri ministrstvu za infrastrukturo. (čk)


Slovenske novice, 11.07.2018 10:34
Ovitega 27-letnika našli mrtvega na betonski poti

Nesrečniku se je padalo nenadoma zaprlo.

POLJUBINJ – Včeraj se je na Tolminskem smrtno ponesrečil 27-letni jadralni padalec iz ZDA. Ob 13.08 se je podal z vzletišča Kobala nad vasjo Poljubinj (1080 m) kot zadnji v skupini osmih jadralnih padalcev, svojih rojakov. Po približno pol ure letenja se mu je padalo nenadoma zaprlo, zaradi česar je z večje višine navpično padel proti tlom in pristal na betonski poti med Zatolminom in Planino Pretovč. Našli so ga ležečega preko celotne poti in brez znakov življenja (v sedežu jadralnega padala in ovitega v padalo). Na kraj nesreče so poleg policistov PP Tolmin odšli tudi gorski reševalci GRS Tolmin, zdravnik pa je lahko le potrdil njegovo smrt. Zdravnica ZD Tolmin je odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

O tragičnem dogodku so policisti poleg preiskovalne sodnice okrožnega sodišča in okrožne državne tožilke v Novi Gorici obvestili tudi preiskovalca letalskih nesreč iz službe za preiskavo letalskih nesreč in incidentov (ministrstvo za infrastrukturo). Na podlagi vseh ugotovljenih dejstev bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

eXTReMe Tracker