Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Pokljuki

... parkiranje ne bo več zastonj: Delo - Blaž Račič

Ohranjanje narave: V športnem centru napovedujejo »razcvet destinacije na svetovni ravni«

Rudno polje na Pokljuki – Od prihodnjega petka bodo na Rudnem polju na Pokljuki zaračunavali parkiranje, s čimer naj bi dosegli več reda na področju mirujočega prometa. To je eden od korakov, da Pokljuka postane svetovno znana turistična destinacija, je napovedal direktor Športnega centra Pokljuka Borut Farčnik.

Plačilo uporabe tekaških prog pozimi se je pokazalo za dobro prakso, je dejal Borut Farčnik, zato so se, kot je povedal, z občino Bohinj odločili, da na področju parkiranja na Rudnem polju z zaračunavanjem parkirnine in nadzorom zagotovijo večji red. Dnevno parkiranje za avtomobile bo stalo pet evrov, za kombije deset in za avtobuse 20 evrov.

Zaradi velikega navala turistov so lani ob sobotah in nedeljah na Rudnem polju dežurali redarji. Kot je povedal Farčnik, je zdajšnja uvedba parkirnine prvi korak do večjega reda na področju parkiranja na Pokljuki, saj nameravajo v dveh ali treh letih takšen režim razširiti še na Goreljek in druga območja. Za zdaj je na Rudnem polju prostora za 350 avtomobilov, z ministrstvom za obrambo se dogovarjajo za uporabo 120 parkirnih mest na območju tamkajšnje vojašnice. Avtodomi na Pokljuki lahko parkirajo čez dan, ponoči pa ne.
Ohranjanje narave je glavni poudarek urejanja mirujočega prometa na Pokljuki, je dejal Miro Sodja, direktor bohinjske občinske uprave, in dodal, da bodo obiskovalce Pokljuke in tudi Bohinja usmerjali na manj obremenjena parkirišča in organizirali javni prevoz, kar naj bi zaživelo v dveh letih. Minulo zimo je 70 dni na Pokljuko vozil smučarski avtobus, zdaj podoben avtobus napovedujejo za poletje, vozil pa bo trikrat na dan. »Ljudi želimo navaditi, da na zavarovanem območju TNP uporabljajo javni prevoz,« je dejal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

Računajo na družine

Farčnik, tudi vodja organizacijskega odbora tekmovanj za svetovni pokal v biatlonu, ki potekajo pod okriljem Športnega društva (ŠD) Pokljuka, se je pohvalil z rezultati poslovanja hotelov Center na Rudnem polju in Jelka na Goreljku, ki ju upravljajo od lani. S tem je ŠD Pokljuka vstopil v turistični segment, je dejal Farčnik, ki napoveduje »razcvet destinacije na svetovni ravni«. Skupaj imajo v upravljanju 115 postelj – 65 v hotelu Center, 50 v Jelki.

V primerjavi z letom 2016 so lani v hotelu Center dosegli 30-odstotno rast števila prenočitev (13.528 prenočitev), s hotelom Jelka pa so v prvih treh mesecih leta v primerjavi z istim obdobjem lani obseg prihodkov ob dobrih 2500 prenočitvah povečali za polovico, na 175.000 evrov. »V zimski sezoni lahko dosežemo znaten napredek,« je prepričan Farčnik, ki poleti pričakuje predvsem individualne goste in družine, jeseni pa športnike. Oba hotela bosta prihodnjo zimo poslovala bolje, je napovedal Farčnik, ki se ob tem veseli tudi dvojnega (desetdnevnega) programa biatlonskih tekmovanj za svetovni pokal na Pokljuki decembra letos.

  06.06.18
Parkiranje na Pokljuki ne bo več zastonj

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije