Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mala Osojnica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Video: Mala Osojnica

Blejski otokGloboko pod nami se v soncu leskeče jezero. Po gladini tiho drsijo veslaški čolni, za katerimi se vlečejo kratke bele sledi ... foto arhiv: fotografija mi je bila posredovana, avtor: Franci Pogačar ... Blejsko jezeroPo gladini jezera tiho drsijo čolni in za njimi se rišejo kratke bele sledi, ki vodijo na Blejski otok ...
četrtek, 31. maj 2018, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 722

Globoko pod nami se v soncu leskeče jezero. Po gladini tiho drsijo veslaški čolni, za katerimi se vlečejo kratke bele sledi. Na mogočni skali se dviga grad, pod njim stojijo cerkev in hoteli ... foto arhiv: fotografija mi je bila posredovana, avtor: Franci Pogačar ...Janez Pikon: Po gladini jezera tiho drsijo čolni in za njimi se rišejo kratke bele sledi, ki vodijo na Blejski otok.

Pohodnice in pohodniki Društva upokojencev Bohinjska Bistrica se tokrat povzpnemo na tri razgledne vršiče zahodno nad Blejskim jezerom. Izhodišče poti je kopališče Zaka, odkoder nas gozdna steza vodi navkreber. Veliko je izletniških poti, ki nas popeljejo stran od hotelov in turističnega vrveža ob Blejskem jezeru. Po stezi do razglednih točk na Veliki in Mali Osojnici, ter severnejše Ojstrice nad Zako, odkoder otok sredi jezera kaže drugačno podobo kot z obrežja. Izhodišče je veslaški center v Zaki in kmalu prispemo do kažipotov, ki nas vabijo na Malo Osojnico. Vzhodna pot je bolj strma, zahodna v povprečju nekoliko bolj položna. Pogled na obalo Blejskega jezera v Zaki (480 m) z Blejskim otokom (493 m) in Blejskim gradom (599 m).

Pohodnice in pohodniki Društva upokojencev Bohinjska Bistrica se tokrat povzpnemo na tri razgledne vršiče zahodno nad Blejskim jezerom ...Izhodišče poti je kopališče Zaka, odkoder nas gozdna steza vodi navkreber ...Veliko je izletniških poti, ki nas popeljejo stran od hotelov in turističnega vrveža ob Blejskem jezeru ...Po stezi do razglednih točk na Veliki in Mali Osojnici, ter severnejše Ojstrice nad Zako, odkoder otok sredi jezera kaže drugačno podobo kot z obrežja ...Izhodišče je veslaški center v Zaki in kmalu prispemo do kažipotov, ki nas vabijo na Malo Osojnico ... foto arhiv: leva fotografija mi je bila posredovana, avtor: Franci Pogačar ...

Vzhodna pot se brez odlašanja požene v breg, švigne mimo hiše in za vijuga po strmem gozdnatem pobočju. Drevesa in pobočja so ozelenela. Podrast in trava silita kvišku, debla in skale pokriva plast zelenega mahu. Na nekaj metrov visokih mladikah, ter spodnjih vejah dreves poganja mehko listje in ozelenele mogočne krošnje s pogledom skozenj na Begunjščico pod Malo Osojnico (685 m), vzhodno ob Ojstrici (810 m).

Vzhodna pot je bolj strma, zahodna v povprečju nekoliko bolj položna ...Čez nekaj ovinkov prispemo do skalovja, preko katerega peljejo kovinske stopnice (za seboj slišim pripombo - Blejska ferata) ... foto arhiv: leva zgornja fotografija mi je bila posredovana, avtor: Franci Pogačar ...Steza vztrajno vijuga navkreber. Skozi redko drevje nam pogled uhaja k jezeru, ki se blešči pod nami ...Bližamo se skalovju, zato je svet čedalje bolj strm. Na ožjem odseku je ob poti napeta jeklenica, pozneje nas varuje lesena ograja ... foto arhiv: leva fotografija mi je bila posredovana, avtor: Franci Pogačar ...Vzhodna pot je bolj strma, zahodna v povprečju nekoliko bolj položna. Pogled na obalo Blejskega jezera v Zaki (480 m) z Blejskim otokom (493 m) in Blejskim gradom (599 m) ...

Steza vztrajno vijuga navkreber. Skozi redko drevje nam pogled uhaja k jezeru, ki se blešči pod nami. Bližamo se skalovju, zato je svet čedalje bolj strm. Na ožjem odseku je ob poti napeta jeklenica, pozneje nas varuje lesena ograja. Čez nekaj ovinkov prispemo do skalovja, preko katerega peljejo kovinske stopnice (za seboj slišim pripombo - Blejska ferata). Nad njimi je na skalnatem robu prvo razgledišče s klopjo, nekaj minut pozneje pa še drugo, ki ga obdaja kovinska ograja.

Za razliko od razgledne Male Osojnice (685 m) je potrebno na Veliki Osojnici (756 m) stopiti malo nižje, bolj severno do razglednega pobočja. Obiščemo tudi izpostavljeno Ojstrico (610 m) nad Zako, kjer si ogledujemo jezero s širšo okolico po Gorenjski.

Globoko pod nami se v soncu leskeče jezero. Po gladini tiho drsijo veslaški čolni, za katerimi se vlečejo kratke bele sledi. Na mogočni skali se dviga grad, pod njim stojijo cerkev in hoteli. V ozadju se razprostira ravnina s številnimi naselji, nad njo pa se vleče veriga zasneženih gora: Vajnež, Stol, Vrtača, Srednji vrh, Veliki vrh na Begunjščici in Dobrča ter nekoliko dlje Košuta, Kriška gora, Storžič in zahodni del Kamniško Savinjskih Alp.

Nočne fotografije so mi bile posredovane, avtor: Franci Pogačar

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker