Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Umrla na Everestu

Vecer.si 21.05.2018 ob 11:11
Mount Everest: Med vzponom umrla Japonec in Makedonec
 

torek, 22. maj 2018, ob 05:27, Bruno Fras, ogledov: 969

vecer.com, Kronika: Mount Everest: Med vzponom umrla Japonec in Makedonec

V letošnji plezalni sezoni, ki traja aprila in maja, je najvišji vrh na svetu osvojilo več kot 400 plezalcev.
Med vzponom na Mount Everest sta v nedeljo in danes umrla makedonski in japonski alpinist, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile lokalne oblasti. Skupaj so v letošnji plezalni sezoni, ki se je začela aprila, med vzponom na najvišjo goro sveta umrli trije ljudje.
Japonca Nobukazuja Kurikija so danes našli mrtvega v taboru 3 na nadmorski višini 7200 metrov, je povedal tiskovni predstavnik nepalskega ministrstva za turizem Ram Prasad Sapkota. 36-letni alpinist je med svojim osmim poskusom vzpona na najvišjo goro na svetu na višini 7400 metrov zbolel. Dobil je vročino, začel pa je tudi kašljati. Njegovo truplo so prepeljali v Katmandu na obdukcijo.
Japonec, ki je znan po tem, da pleza v hudi zimi, je v Nepalu preplezal že dva 8000 metrov visoka vrhova, medtem ko Mount Eversta ni osvojil. Leta 2012 je med vzponom na to goro zaradi ozeblin izgubil vse prste na roki razen enega.
V nedeljo pa je umrl 63-letni Makedonec Georgi Petkov, ki je doživel srčni infarkt. Če bi mu uspelo priplezati do vrha, bi bil šesti Makedonec, ki bi osvojil to 8848 metrov visoko goro.
V letošnji plezalni sezoni, ki traja aprila in maja, je najvišji vrh na svetu osvojilo več kot 400 plezalcev. Številnim je to uspelo pretekli teden, ko je bilo ugodno vreme. Konec meseca pa se bo vreme znova poslabšalo, tako da se bo sezona zaključila. (spletno urednistvo; STA, B. P.; foto: EPA)

Oznake: ALP, HIM
eXTReMe Tracker