Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Za izkušenega

06.05.18 17.00
Za izkušenega planinca usoden zdrs v Triglavski severni steni

Fotografija je simbolična. (Foto: Jaka Gasar)


 

ponedeljek, 7. maj 2018, ob 10:28, Urednik G-L, ogledov: 1532

Dnevnik: ... planinca usoden zdrs v Triglavski severni steni

V severni triglavski steni se je tragično končal vzpon izkušenega planinca, ki je po daljšem zdrsu na kraju nesreče umrl.

Današnji vzpon prek severne triglavske stene je bil usoden za 57-letnega planinca. Kot so sporočili iz PU Kranj, je šlo za gorsko nesrečo, ki se je zgodila na območju Belih plat. Okoliščine kažejo, navajajo gorenjski policisti, da je planinec zdrsnil in padel v globino ter umrl na kraju nesreče. V dolino ga je prepeljal vojaški helikopter.

Bil je pogost obiskovalec stene

Po besedah načelnika Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana Jožeta Martinjaka je bil planinec zelo izkušen in je veljal za izjemno dejavnega. Smer, ki je bila tokrat zanj usodna, je preplezal že večkrat, nazadnje pred približno enim tednom. Oba s soprogo oziroma partnerico, s katero sta se podala na turo, sta bila zelo dobro opremljena. »Vse kaže, da je šlo za nesrečni splet okoliščin,« opisuje gorski reševalec.

Bele plate, del severne triglavske stene, kjer se je nesreča zgodila, so po njegovih ocenah visoke med 60 in 70 metri, planinca pa sta jih pred usodnim zdrsom preplezala že okoli dve tretjini. Takrat je planincu, ki je bil pri premagovanju višine v ospredju, zdrsnilo in čez sopotnico je padel v globino.

Razmere v visokogorju so zahtevne

Nesreča se je po pripovedovanju Martinjaka zgodila na nadmorski višini okoli 1900 metrov. »Višje od tam je snega še ogromno in je nepredelan. Opozarjamo predvsem turne smučarje, da takšne razmere v visokogorju niso primerne za vsakogar, pač pa zgolj za izkušenejše.«

Ne le turni smučarji, tudi planinci in alpinisti naj bodo pozorni na grape, v katerih se je nabralo veliko trdega snega. »Vsaj še do konca meseca bodo grape zelo nevarne. Opozarjamo pa tudi na ostale nevarnosti, ki v teh dneh pretijo v gorah. Vlažne skale so lahko zgodaj zjutraj še močno pomrznjene in nevarno spolzke. Obiskovalce gora zato gorski reševalci pozivamo, naj skrbno načrtujejo svoje pohode,« še dodaja Martinjak.

Komentiraj (1):

Stane Škrjanec, torek, 8. maj 2018, ob 17:11

... in vse neizbrisno prekrasne ture so zasijale pozabi v opomin, brezčasju v spomin ...

Lado ... hvala.

eXTReMe Tracker