Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

22. Spominski pohod

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: 22. Spominski pohod

Na Široki polici, nekočPot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori ... (foto arhiv: Dušan Škodič) Na Rudnici 21. aprila 2018Zadovoljni zapustimo goro in se v smeri Široke police krožno in zahodno pod Vrsnikom (V dolinah, Štiharjov rovt, Zabrševje) vrnemo do izhodišča ...
četrtek, 26. april 2018, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 792

Ozeleneli travniki Senožeta, zahodno z Rudnice, stare rudarske poti pa je že preraslo grmovje, kot opomnik na rudarske dejavnosti je oster in izpostavljen kamniti zob pod Široko polico ...Janez Pikon: Na Rudnico, člani planinske sekcije LIP Bled-Bohinj, počastimo spomin Francetu Bajtu, članu našega društva.

Povzpeli smo se na Rudnico (946 m) po Ivanovi poti do ozelenelih Senožet, kjer je že opaziti prebujanje pomladi. Strmo vzpenjanje proti gori se kmalu spremeni v bolj položno in prijetnejše nadaljevanje sončnega pobočja nad vasjo Brod, do lične drevesne kapelice, kjer se teren zravna in kmalu dosežemo razgledni vrh s klopco.

Strmo vzpenjanje proti gori se kmalu spremeni v bolj položno in prijetnejše nadaljevanje sončnega pobočja nad vasjo Brod ...Povzpeli smo se na Rudnico po Ivanovi poti do ozelenelih Senožet, kjer je že opaziti prebujanje pomladi ...Povzpeli smo se na Rudnico po Ivanovi poti do ozelenelih Senožet, kjer je že opaziti prebujanje pomladi ...Povzpeli smo se na Rudnico po Ivanovi poti do ozelenelih Senožet, kjer je že opaziti prebujanje pomladi ...Strmo vzpenjanje proti gori se kmalu spremeni v bolj položno in prijetnejše nadaljevanje sončnega pobočja nad vasjo Brod ...

Danes le še ime gore spominja o izumrli dejavnosti. Neizbrisan pečat so Rudnici (946 m) dali davni ledeniki, ki so obtesali pobočja. Marsikje se poganjajo čez krošnje vrtoglavi prepadi, le zahodna, fužinarska stran je položna. Tu so domačini izsekali gozd in ustvarili sončne prostrane rovte (Za Laze, Kozji hrbet, Na Dragah, Grgar). Stare rudarske poti je že preraslo grmovje, kot opomnik na rudarske dejavnosti je oster in izpostavljen kamniti zob pod Široko polico, pod njim je tekla stara rudarska pot in povezovala Rudnico z dolino.

Pot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori ... (foto arhiv: Dušan Škodič)Povzpeli smo se na Rudnico po Ivanovi poti do ozelenelih Senožet, kjer je že opaziti prebujanje pomladi ...Daljše posedanje na razglednem temenu gore, ob zanimivih pogovorih udeležencev, ter razgledovanjem po okolici, zaključimo še s skupinsko fotografijo ...Zadovoljni zapustimo goro in se v smeri Široke police krožno in zahodno pod Vrsnikom (V dolinah, Štiharjov rovt, Zabrševje) vrnemo do izhodišča ...Pot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori ... (foto arhiv: Dušan Škodič)

Daljše posedanje na razglednem temenu gore, ob zanimivih pogovorih udeležencev, ter razgledovanjem po okolici, zaključimo še s skupinsko fotografijo, zadovoljni zapustimo goro in se v smeri Široke police krožno in zahodno pod Vrsnikom (V dolinah, Štiharjov rovt, Zabrševje) vrnemo do izhodišča. Pot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori.

France Bajt, pohod v spomin Francetu Bajtu na Rudnico se redno izvaja od leta 1997 dalje ...France Bajt med potjo na Rudnico, pohod v spomin Francetu Bajtu na Rudnico se redno izvaja od leta 1997 dalje ...

Pohod v spomin Francetu Bajtu na Rudnico se redno izvaja od leta 1997 dalje. Dva mesca po smrti se je nekaj udeležencev Planinske sekcije LIPBled-Bohinj prvič udeležilo pohoda v njegov spomin, ter takrat sklenili, da bo pohod vsakoleten. Predlog takratnega predsednika Jožeta Marolta smo sprejeli in tokrat izvedli 22. Spominski pohod na Rudnico.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker