Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.04.18

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.47 tuja državljana nista upala sestopiti s Košutnikovega turna, občina Tržič, zaradi možnosti proženja plazov. Posredovali so reševalci GRS Tržič, ki so osebe s pomočjo helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah, prepeljali nepoškodovana v dolino.

Ob 18.49 si je pohodnica pri sestopu s Šmarne Gore, občina Ljubljana, poškodovala koleno. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana in gasilci GB Ljubljana, ki so poškodovanki imobilizirali koleno in jo s pomočjo nosil prenesli v dolino do reševalnega vozila, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana. Prepeljali so jo v UKC Ljubljana.

Ob 15.39 se je v gozdu v okolici Sv. Duha, občina Solčava, pri podiranju drevesa poškodoval občan. Posadka s helikopterjem LPE in dežurna ekipa HNMP Maribor sta ga prepeljali v SB Celje. Pri prenosu poškodovanca do helikopterja so pomagali tudi reševalci GRS Celje. Kraj pristanka helikopterja pri Sv.Duhu so zavarovali gasilci PGD Solčava.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo jasno. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja.
V petek bo jasno. Še bo pihal šibak veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja.
V soboto bo jasno.
V nedeljo bo sprva pretežno jasno, čez dan bo nekaj kopaste oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa ZNATNA, 3. stopnje.

Snežna odeja čez noč pomrzne, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna. Nevarna so bolj strma pobočja, zlasti prisojna, ter mesta z napihanim snegom v visokogorju. S strmih travnatih pobočij se še lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega. V sončnem in toplem vremenu, ko je ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, se snežna odeja pospešeno seseda in tali. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in deloma poledenela, čez dan se zmehča in labilizira. Še vedno so v snežni odeji šibke plasti, zato se lahko zgornja plast snega v času najvišjih dnevnih temperatur splazi tudi v senčnih legah.

Do nedelje bo precej jasno in še topleje, v nedeljo pa bo že nekaj kopaste oblačnosti in popoldne ni izključena kakšna ploha ali nevihta ob meji z Avstrijo. V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo sredi dneva in popoldne, zlasti od srede dalje. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. Zjutraj in deloma dopoldne bo snežna odeja dokaj stabilna.

19.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije