Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zelena hiša

...04.2018
Ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav
   [email protected] | 05 380 04 90 


Foto: Bogy Urevc

četrtek, 19. april 2018, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 661

TIC Kobarid, Trg svobode 16: v petek, 20. aprila, ob 19. uri pogovorni večer ob 240-letnici

... prvega pristopa na Triglav in odprtje razstave fotografskega natečaja "Triglav 240".

Kaj je Triglav pomenil nekoč in kaj nam pomeni danes? Mitski in simbolni Triglav je vrednota v zgodovini in v sodobnem vsakdanu slovenskega naroda. Kaj pa »oblegani« Triglav? Kot tak predstavlja izziv današnjega časa deležnikom, ki sodelujejo pri upravljanju obiska tega edinstvenega fenomena gorskega sveta.

Na pogovornem večeru bomo spregovorili o Triglavu in njegovih različnih pomenih, o obiskovanju naših gora in še o čem; sogovorniki bodo:
dr. Irena Mrak (profesorica na Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju, raziskovalka in alpinistka)
Janez Bizjak (velik poznavalec alpskega prostora in njegove zgodovine ter nekdanji direktor JZ TNP)
Dušan Škodič (planinski publicist, član uredniškega odbora Planinskega vestnika, zadolžen za področje zgodovine in član Zgodovinskega društva Rapalska meja)
Jože Šerbec (dolgoletni direktor Kobariškega muzeja, poznavalec tematike 1. svetovne vojne na območju Julijskih Alp, alpinist in gorski reševalec)
Z njimi se bo pogovarjala Majda Odar.

Odprli bomo tudi razstavo fotografij fotografskega natečaja "240-letnica prvega pristopa na Triglav 2018".
Konec leta 2017 je Triglavski narodni park objavil fotografski natečaj in do roka se je nanj odzvalo 26 fotografov, ki so skupaj oddali 119 fotografij.
Komisija v sestavi dveh fotografov: Aleša Zdešarja in Jošta Gantarja in umetnostne zgodovinarke Ane Marije Kunstelj je za razstavo, ki bo v letu 2018 obiskala pet razstavišč v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici, izbrala 30 fotografij in izmed teh tri najboljše. Komisija je izbirala fotografije popolnoma anonimno in si za kriterij vzela predvsem kvaliteto fotografije, med najbolj kvalitetnimi pa izbrala tiste, ki dobro ponazarjajo razpisano tematiko. Zaradi popolne anonimnosti izbora (in kvalitete del) so nekateri avtorji na razstavi zastopani z več deli.
Tri najboljše pripadajo fotografom: Danilo Lesjak, Andrej Trošt in Bogy Urevc. Razstava bo na ogled do sredine maja. 

Oznake: TNP, ZGO
eXTReMe Tracker