Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tečajniško

petek, 13. april 2018, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 421

Šaleški AO Velenje Domen Potočnik: ... ledno plezanje 
V soboto, 3. marca, smo se odpravili v Logarsko dolino. 

Za nas tečajnike je bil to prvi stik z lednim plezanjem.

Najprej smo se ustavili pri slapu Palenk, kjer smo se seznanili z osnovami lednega plezanja in potrebno opremo: vrv, pas, varovalo, vponke z matico, trakovi, pomožne vrvice, čelada, dva plezalna cepina, zimski čevlji, dereze, ledni vijaki, ledni klini, kompleti (sistemi) vponk, orodje za abalak in prva pomoč.
Zaradi manjše gneče smo se pomaknili v zgornji del slapa. Tam smo se nekateri prvič srečali z lednimi vijaki, ki smo jih tudi sami poskusili zavrtati v led. Naredili smo tudi abalakovo sidrišče in spoznali opremo, potrebno za izdelavo le-tega. Po izčrpni razlagi in praktičnem poizkusu smo se lotili lednega plezanja do vrha slapu. Sestopili smo po njegovi desni strani. Zaledenel slap Palenk ima oceno težavnosti WI 3+ z višino 100 m.

Naš naslednji cilj je bil slap Ivovec. Po krajšem pristopu smo pričeli z lednim plezanjem. Preplezali smo Centralni Ivovec z oceno težavnosti WI 3 z višino 90 m. Ko smo priplezali do vrha, smo se nato abseilali do izhodišča slapa.

Razdeljeni smo bili v tri naveze, ki so jih sestavljali po en tečajnik in en izkušen šaovec. Ledno smo plezali: Jure Vrhovec, Tanja Ramšak, Matej Blagus in trije tečajniki Luka, Grega in Domen.

Hvala Juretu, Tanji in Mateju za njihov čas, znanje in izkušnje.

Oznake: ALP, , USP
eXTReMe Tracker