Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 17.04.18

17.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

torek, 17. april 2018, ob 13:28, Franci Savenc, ogledov: 335

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, predvsem plohe, ki bodo do večera ponehale. Na Štajerskem in v Prekmurju bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Ponoči se bo od severozahoda postopno zjasnilo.
V sredo bo precej jasno, le v južni in vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V četrtek in petek bo pretežno jasno. Ponekod bo še pihal šibak severovzhodni veter, na Primorskem pa šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno ZNATNA, 3. stopnje. Snežna odeja čez noč pomrzne, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna.
Nevarna so bolj strma pobočja, zlasti prisojna, ter mesta z napihanim snegom v visokogorju. S strmih travnatih pobočij se še lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega. Ob koncu tedna je bilo sprva sončno, nato bolj oblačno, a precej toplo vreme. ledišče je bilo nad našimi vrhovi. Sneg se je talil in sesedal, ponoči pomrznil, čez dan ojužil. Snežna odeja je predvsem na severnih straneh še slabo preobražena. Stanje snežne odeje je odvisno od vremena. V oblačnem vremenu sneg ne pomrzne in je tudi zjutraj južen in mehkejši. Meja sneženja ob morebitnih padavinah je visoko in le po najvišjih vrhovih lahko občasno tudi sneži.

V torek bo precej oblačno in megleno, a krajevne padavine bodo redkejše in jih bo manj kot v ponedeljek, večinoma se bodo pojavljale le popoldne. Pihal bo severovzhodni veter.
Od srede dalje bo sončno. Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo sredi dneva in popoldne, zlasti od srede dalje. nevarnost snežnih plazov se bo sicer počasi zmanjševala, a ker je v gorah še veliko snega, se razmere zlasti v visokogorju še ne bodo kmalu stabilizirale. Zjutraj in dopoldne pa bo snežna odeja dokaj stabilna.

eXTReMe Tracker