Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.04.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo pretežno jasno, zjutraj bo marsikje po kotlinah megla. Čez dan bo nastalo nekaj plitke kopaste oblačnosti. Ponekod bo pihal severovzhodni veter.
V soboto bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno jasno, v vzhodnih krajih pa se bo sredi dneva in popoldne oblačnost povečala. Zapihal bo vzhodni do jugovzhodni veter.
V nedeljo bo povečini sončno z nekaj koprenaste oblačnosti.
V ponedeljek se bo od jugozahoda pooblačilo, bolj sončno bo le v vzhodnih krajih. V zahodni ter deloma južni in osrednji Sloveniji bo sredi dneva in popoldne občasno deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma ZMERNA, 2. stopnje, čez dan se zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih poveča in je ZNATNA, 3. stopnje.

Ponoči sneg pomrzne in je bolj stabilen, čez dan pa se na osončenih legah zmehča in posledično labilizira. Plazi se lahko po šibki plasti oz. po površini stare snežne odeje. Predvsem so nevarna strma pobočja in napihan sneg. Nižje pričakujemo tudi talne plazove. Stanje snežne odeje je precej različno. Odvisno je od orientacije, nadmorske višine in tudi od količine oblačnosti oz. sonca. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena in višje tudi trda. Čez dan se zmehča, le v senci ostaja večinoma trda, v visokogorju pa je lahko kje v osojah tudi še mehkejši sneg, ponekod je tudi še nekaj napihanega, mehkega snega.

V petek bo pretežno jasno, čez dan bo nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. V soboto bo tudi precej jasno, čez dan se bo oblačnost povečala v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, popoldne tudi v Kamniško Savinjskih Alpah. Drugod bo čez dan nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodni veter. V nedeljo bo precej jasno, čez dan se bo navlekla koprenasta oblačnost. Zapihal bo jugozahodnik. V ponedeljek se bo od zahoda oblačilo. Proti poldnevu se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne širile nad osrednjo Slovenijo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.

Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, nižje bo sneg kopnel. Na daljši rok se bo počasi stabilizirala, tako da se bo nevarnost pred snežnimi plazovi počasi zmanjševala. Predvsem pozno dopoldne in popoldne se bodo na dovolj strmih prisojnih pobočjih še lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Zjutraj in zgodaj dopoldne pa bo zaradi pomrznjene in ponekod tudi poledenele in trde snežne odeje nevarnost zdrsov.

06.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije