Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Odslej

četrtek, 5. april 2018, ob 05:30, Urednik G-L, ogledov: 731

v planinskih kočah turistična taksa tudi za člane PZS

15. marca 2018 je začel veljati nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki na novo ureja turistično takso.
Turistična taksa je sedaj obvezna
za vse tudi v planinskih kočah.

Višino takse bodo do 15. junija določile občine, do takrat pa veljajo obstoječe višine takse. Dodatno se bo s 1. januarjem 2019 začela obračunavati tudi t. i. promocijska taksa, ki bo znašala dodatnih 25 % od turistične takse v posamezni občini.
Planinska zveza Slovenije je uspela s pobudo, da se turistična taksa za tabore in letovanja otrok ne plačuje. Osebe do 18. leta in njihove vodje oz. mentorji, ki so udeleženci letovanj, ki jih organizirajo društva s statusom pravne osebe v javnem interesu, torej ne plačujejo turistične takse.

Novost je tudi na področju prijave gostov v planinskih kočah. S 1. marcem je stopil v veljavo tudi sistem eTurizem, ki ga je opredeli novi Zakon o prijavi prebivališča.
Vsi ki bodo v planinski koči prenočili, morajo obvezno predložiti osebni dokument (potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje)!
Zato velja opozorilo, da ga vzemite s seboj na planinsko turo, vodjem večdnevnih izletov pa priporočamo da na to opozorijo udeležence že v razpisu. Ta obveznost ne velja za mladoletne otroke.

Vir: PZS.si  

 

Komentiraj (1):

Primož Auersperger, petek, 6. april 2018, ob 05:38

"Ta obveznost ne velja za mladoletne otroke."
Hm, kako pa se to mladoletnost ugotavlja?

eXTReMe Tracker