Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V nedeljo

Slovenske novice - Mojca Marot: ... so celjski gorski reševalci v 10 minutah posredovali dvakrat. Novi tednik Celje Snezak 

SMRT V GORAH
Plaz v smrt potegnil fotografa

SOLČAVA – Minuli sončni vikend je marsikaterega planinca ali smučarja zvabil v gore, ki so ta čas še ovite v debelo snežno odejo. Prav sonce pa je bilo zlasti na južnih legah krivo, da so se marsikje sprožali snežni plazovi. Tako je bilo tudi na Mrzli gori v občini Solčava, kjer se je malo pred 13. uro sprožil snežni plaz in planinca spodnesel ter odnesel s seboj, pri čemer je ta dobil tako hude poškodbe, da je umrl.
V nesreči so posredovali reševalci celjske gorske reševalne službe in preminulega planinca, tako so zapisali v Upravi RS za zaščito in reševanje, s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v dolino in ga predali pogrebni službi. A le nekaj minut pozneje so morali celjski gorski reševalci, tokrat s kamniškimi kolegi, posredovati tudi v nesreči turnega smučarja, ki je smučal z Brane proti Kamniškemu sedlu na območju občine Kamnik. Pri tem je zdrsnil po strmem pobočju in padel v globel ter obležal. Na pomoč so znova poklicali helikopter Slovenske vojske, ta je ponesrečenca dvignil z vitlom in prepeljal na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Kot nam je povedal predsednik Gorske reševalne službe Celje Brane Povše, so zaradi nevarnih razmer javno opozorili vse, ki se v teh dneh odpravljajo v gore, naj vendar upoštevajo, da se zaradi višje pomladne temperature sprožajo plazovi, zato je uporaba ustrezne zaščitne zimske opreme, kot so dereze, cepini, lavinski trojček, čelada in drugo, ne le zaželena, temveč nujna. »V nedeljo sta se dve nesreči na razdalji kakšnega kilometra zgodili v manj kot desetih minutah. Prva se je žal končala tragično, pri drugi pa je imel turni smučar neverjetno srečo. Kaj podobnega ne pomnim, saj je sto metrov letel po zraku in nato pristal v globeli. Izkazalo se je, da si je zlomil kolk in čeljust, a bi lahko bile poškodbe seveda veliko hujše,« nam je dan po nesreči povedal Povše.

Kot smo izvedeli, je snežni plaz v Solčavi pokopal 27-letnega Jureta Vilčnika iz Destrnika pri Ptuju, od novembra lani diplomiranega fotografa, ki se je zelo rad zadrževal v gorah. O tem pričajo številne fotografije na njegovem profilu na družabnem omrežju. Kot je Jure zapisal o sebi, se je v fotografijo zaljubil v srednji šoli, objektiv pa ga je tako zasvojil, da je fotografijo tudi študiral. Sprva so ga pritegnile predvsem portretne in reklamne fotografije, veliko se je ukvarjal tudi s pokrajinsko in produktno fotografijo, torej fotografiranjem hrane, pa tudi družinskimi portreti, fotografiranjem porok in drugih pomembnih življenjskih dogodkov. V zadnjem času pa se je posvetil zlasti fotografiranju nosečnic in novorojenčkov ter dojenčkov. Prav tako ga je pritegnilo fotografiranje ekstremnih športov, saj je bil tudi sam navdušen športni plezalec in se je predajal alpinističnim podvigom. Predvsem je prirejal številne fotografske tečaje.

Avgusta 2016 se je na istem območju, natančneje v Turskem žlebu nad Okrešljem, smrtno ponesrečil še en znan štajerski fotograf, in sicer Ivan Vinovrški iz Maribora. Kot so takrat pojasnili celjski policisti, mu je pri sestopu z vrha Turskega žleba najverjetneje zdrsnilo in je dobrih 200 metrov drsel po melišču, pri tem pa se je tako hudo poškodoval, da je umrl. Šele dan po nesreči sta po naključju njegovo truplo našla dva pohodnika.


Novi tednik Celje, 29.03.2018
                  Snezak, 25.03.2018

 

05.03.18 11:24
V nedeljo so celjski gorski reševalci v 10 minutah posredovali dvakrat.


Jure Vilčnik je bil navdušen športni plezalec.


Dokaz, kako rad je imel Jure gore, je tudi ta fotografija, pod katero so nekateri zapisali, da je destrniški Humar.


Celjski gorski reševalci so na pomoč poklicali helikopter Slovenske vojske, ta je truplo nesrečnega Jureta Vilčnika odpeljal v dolino.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije