Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Plazovi

Plazovi v Alpah usodni za več smučarjev in planincev

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična. 

petek, 9. marec 2018, ob 05:29, Uredništvo G-L, ogledov: 661

Slovenske novice: ... v Alpah usodni za več smučarjev in planincev

V francoskih Alpah sta pod snežnim plazom v nedeljo umrla smučarja iz Francije in Belgije.
Francoski notranji minister Gerard Collomb je na družbenem omrežju Twitter ljudi pozval, naj ravnajo previdno. Pomembno je, da na smučiščih upoštevajo oznake in ne izpostavljajo nevarnosti sebe in reševalnih ekip.

Plazova, ki sta se sočasno sprožila v času kosila, sta pod seboj pokopala smučarja, ki sta smučala zunaj označene proge v regiji Chamonix-Mont Blanc. Medtem ko so belgijskega smučarja našli mrtvega, so smučarja iz Francije sicer uspeli izkopati izpod snega, a je nekaj ur kasneje umrl v bolnišnici. V isti skupini je bil poškodovan še en belgijski državljan, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Uro pred tem je na Samoensu v bližini švicarske meje plaz odnesel pohodnika iz Švice, njegovo iskanje pa so onemogočile slabe vremenske razmere. Sneg je pod seboj sicer pokopal tudi pohodnikovo ženo, ki pa se je uspela rešiti le z manjšimi poškodbami.

Tudi v sosednji Savoie reševalci še vedno iščejo dva pogrešana smučarja, ki sta ostala ujeta v plazu zunaj urejenih prog v dolini Tarentaise v osrčju francoskih Alp.

V petek so pod plazom v francoskih Alpah življenje izgubili štirje smučarji. V soboto pa je bil plaz na jugovzhodu Francije usoden še za dva španska smučarja.

eXTReMe Tracker