Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.03.18

Izven urejenega smučišča si je poškodoval nogo
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.00 si je v naselju Planina pod Golico, občina Jesenice, na smučišču Španov vrh smučar, ki je smučal izven urejenega smučišča in trčil v drevo, poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Jesenice so poškodovancu na kraju nudili prvo pomoč, prepeljali do spodnje postaje žičnice in ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Jesenice, ki so ga oskrbeli in prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno, zjutraj bodo ponekod v jugozahodnih in osrednjih krajih že rahle padavine. Čez dan se bodo padavine nekoliko okrepile in postopno razširile na vso Slovenijo. Po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki se bo popoldne prehodno nekoliko okrepila. Ponoči se bodo padavine še nekoliko okrepile, burja na Primorskem bo do jutra ponehala.
V torek dopoldne bo na jugu sneg prehajal v dež. Čez dan bodo padavine večinoma ponehale, le na zahodu se bodo občasno pojavljale še do noči na sredo. V severovzhodni Sloveniji se bo popoldne oblačnost trgala.
V sredo bo na vzhodu nekaj sončnega vremena, tam bo ponekod zapihal jugozahodnik. Drugod bo večinoma oblačno, ponekod v zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo.
V četrtek zjutraj bo pretežno oblačno, ponekod na jugu bo še rahlo deževalo. Dopoldne pa bo posijalo sonce.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je povečini ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontano plazenje je malo verjetno. Zaradi povišane vlage in nekoliko višjih temperatur se je snežna odeja malo hitreje sesedala in preobražala, nekaj je k temu pripomoglo tudi sončno vreme v nedeljo. Snežna odeja je sicer v senčnih legah še večinoma mehka in rahla, na južnih pobočjih in na planotah pa je na površini tanka skorja, ponekod pa je skorja, ki je nastala zaradi vetra. Vetru izpostavljene lege so močno spihane in zato lahko tudi trde. Veliko je klož.

Danes bo in jutri bo prevladovalo oblačno in megleno vreme, ponekod bo občasno rahlo snežilo, nekoliko izraziteje v noči na torek. Zapadlo bo do okoli 10 cm snega. V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v vzhodnih Karavankah in v visoko gorju bo občasno posijalo sonce. Topleje bo, 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 1400 metrov. Sneg se bo zato nekoliko ojužil, klože pa bodo postale nekoliko bolj labilne. V četrtek bo dokaj sončno vreme.

Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. Novega snega bo premalo, da bi spremenil lavinske razmere. Jutri in v sredo ga bo jugozahodni veter spihal v zamete. V sredo se bo zaradi nekoliko višjih temperatur in povečane količine sončnega sevanja sneg ojužil, klože bodo postale nekoliko bolj labilne. Predvsem v četrtek, ko bo sončno vreme, pa se lahko s strmih pobočij spontano sprožijo tudi posamezni plazovi napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato NEKOLIKO POVEČALA.

05.03.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije