Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opustil samomorilski vzpon

Večer, Zadnja stran:na K2, drugo najvišjo goro sveta. Alpinist Denis Urubko je nameraval sam splezati na 8611 metrov visoki K2, kar bi verjetno bilo zanj usodno

Vrhovi sveta - Ruski alpinist Denis Urubko se je po hudem sporu s člani svoje odprave, ki se je odločila prva na svetu pozimi osvojiti goro K2, sam namenil proti njenemu vrhu. 44-letni Urubko je zapustil svoj šotor in odšel iz baznega tabora, ne da bi s tem seznanil druge člane odprave, s seboj ni vzel niti radijske postaje. Toda na koncu je po poročanju BBC vseeno zmagala zdrava pamet in iz Pakistana so sporočili, da je opustil misijo, ki so jo mnogi označili kot samomorilsko. Gora K2 na severu Pakistana je doslej zahtevala življenja 77 alpinistov, torej četrtine vseh, ki so se poskušali povzpeti na 8611 metrov visoki vrh. To je celo več kot Mount Everest. K2 zato ostaja edini vrh, višji od 8000 metrov, ki ga pozimi ni uspelo osvojiti še nikomur.

Urubkova odprava pod vodstvom poljskih alpinistov je bila zadnja med tistimi, ki so se odločile premagati še zadnji izziv himalajskega gorništva, vendar jo že od samega začetka spremljajo tragedije in drame. Pretekli mesec, v času aklimatizacije pred končnim naskokom na K2, so se štirje člani odprave, med njimi tudi Urubko, pridružili reševalni akciji dveh alpinistov, ki sta obtičala na poti proti vrhu Nanga Parbata. S helikopterjem so jih odpeljali do okoli 200 kilometrov oddaljene gore, kjer so ponoči pri temperaturi minus 35 stopinj Celzija preplezali še tisoč metrov, da so rešili francosko plezalko Elisabeth Revol. Do njenega poljskega kolega Tomasza Mackiewicza se jim žal ni uspelo prebiti.

Pod K2 so se sicer vrnili kot junaki, toda zaradi reševalne akcije so izgubili veliko dragocenega časa. Vrh bi morali namreč osvojiti do srede do polnoči, do zadnjega dne v februarju, ko bi bil njihov vzpon še priznan kot zimski. Ker so morali vzpon preložiti še zaradi slabega vremena, je med člani odprave izbruhnil hud spor. Ko so drugi člani odprave vzpon dokončno odpovedali, se je Urubko najprej odločil poskusiti sam. Urubko je sicer izredno izkušen plezalec, ki je osvojil vseh 14 vrhov, višjih od 8000 metrov, in to brez pomoči kisika. Postavil je tudi številne rekorde v hitrosti osvajanja teh vrhov. Leta 2011 je bil prvi, ki je s prijateljem pozimi osvojil 8035 metrov visoki pakistanski vrh Gašerbrum II. Toda tokrat je pametno odnehal; vetrovi v tako imenovani coni smrti na višini 8000 metrov lahko dosežejo tudi hitrost 160 kilometrov na uro, temperature zraka pa se znajo na K2 spustiti tudi do minus 50 stopinj Celzija. To so razmere, ki odvrnejo tudi najbolj pogumne plezalce. Vsem, ki so se v preteklosti kljub temu odpravili na to nevarno pot, je spodletelo. "Denis je med najboljšimi plezalci na svetu," je zanj dejal ameriški veteranski alpinist Alan Arnette, ko še ni bilo znano, da je Urubko odnehal. "Lahko mu uspe, toda če se bo znašel v težavah, ne bo imel veliko možnosti." (dr)

Vecer.si 27.02.2018
Opustil samomorilski vzpon

25 odstotkov poskusov osvojitve druge najvišje gore se konča tragično


Mountainblog, 27.02.2018
Invernale al K2. I polacchi bloccano l’accesso alla rete a Denis Urubko 

... Urubko sestopa in naj bi bil že v T2 je sporočil vodja Wielicki ...

Mountain.ru: ... Poljaki so Denisu blokirali dostop do Wi-Fi ob vrnitvi v bazo. Niso mu dovolili, da bi poklical domov in sporočil, da je vse v redu. ... in zdaj se vrne v Skardu. 

Facebook - Wielicki: ...da smo mu blokirali dostop do WiFi je res, imel pa je možnost, da pokliče (brezpolačno) družino ...
Dobil je tudi polno pomoč pri odhodu v Skardu, podporo našega agenta in vse letalske vozovnice za pot domov. ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije