Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.02.18

Nudili prvo pomoč ob slabosti
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 19.31 je na Zgornjem Jezerskem, občina Zgornje Jezersko, osebo obšla slabost. Prvi posredovalci PGD Jezersko in GRS Jezersko so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v vzhodnih krajih občasno pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. V severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter.
V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.
V petek bo na Primorskem pretežno jasno, drugod sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v gorah nad gozdno mejo, kjer je zapadlo več kot 20 cm snega, ZNATNA, 3. stopnje, kjer je novega snega manj in pa pod gozdno mejo pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Možno je tudi proženje manjših in srednje velikih plazov s strmih pobočij. Pod gozdno mejo ter v zahodnih Julijcih in v vzhodnih Karavankah, kjer je zapadlo manj snega, je nevarnost ostala 2. stopnje.

Do torka zjutraj je v večjem delu naših gora zapadlo od 20 do okoli 30, v visokogorju ponekod tudi okoli 40 cm suhega snega. Le v vzhodnih Karavankah ter v zahodnih Julijskih Alpah je novega snega od 5 do okoli 15 cm. Severovzhodni veter je sneg precej spihal v zamete. Snežna odeja je mehka in rahla ter nesprijeta, na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do stare, trde in deloma poledenele podlage. V torek je bilo pretežno oblačno in ponekod megleno. Popoldne se je od severozahoda začelo počasi jasniti. Pihal je zmeren do okrepljen severovzhodnik, ki je popoldne začel slabeti. V sredo in v četrtek bo pretežno jasno. V sredo bo pihal šibak, na severovzhodu lahko zmeren severovzhodnik, v četrtek pa šibak veter večinoma zahodnih smeri. V četrtek čez dan se bo v višinah postopno nekoliko segrelo, a zaenkrat ne kaže, da bo šla temperatura nad ničlo. Tudi v petek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Novi sneg se bo zaradi nizkih temperatur le počasi sesedal in preobražal, severovzhodni veter ga bo v torek in sredo še prenašal in delal nove zamete.

Od četrtka dalje se bo zaradi nekoliko višje temperature in sončnega vremena na južnih pobočjih sneg čez dan nekoliko ojužil in ponoči pomrznil. Nastajala bo skorja. Hkrati bo na teh območjih snežna odeja sredi dneva in popoldne nekoliko bolj nestabilna kot v preostalem delu dneva. Še vedno pa bodo glavna nevarnost številne klože, na strmih pobočjih se bo lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožil snežni plaz.

13.02.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije