Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.02.18

GRS v štirih akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.39 je na Dobrči v Zadnji vasi v občini Radovljica omagala planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica, planinko prenesli v dolino in jo predali reševalcem NMP Bled, ki so jo odpeljali na zdravljenje v SB Jesenice.

Ob 8.42 so v koči na Ratitovcu v občini Železniki posredovali gorski reševalci GRS Škofja Loka, kjer se je nahajal planinec z zdravstvenimi težavami. Nudili so mu prvo pomoč, ogrevali z grelnimi blazinami in z nosili prenesli v dolino do naselja Prtovč, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Škofja Loka. Aktiviran je bil tudi helikopter z združeno ekipo HNMP, vendar zaradi megle posredovanje ni bilo mogoče.

Ob 18.44 je na poti na Sankaško progo na Sv. Petru nad Begunjami v občini Radovljica pohodnik omagal. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga na kraju oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Radovljica ter ga prepeljali na zdravljenje v SB Jesenice.

Ob 11.21 so v Srednji vasi pri Bohinju, občina Bohinj, posredovali gorski reševalci postaje GRS Bohinj, kjer se je na tekaški progi poškodovala roko tekačica na smučeh. Poškodovani so nudili prvo pomoč, zatem pa so jo z vozilom GRS odpeljali v ZD Bohinj.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno. Od severa in zahoda bo sneženje čez dan postopno zajelo vso državo, le po nižinah Primorske bo večinoma deževalo. Pihati bo začela šibka burja, ki se bo popoldne krepila, ponekod bo veter gradil zamete.
V torek bo oblačno, predvsem na jugu in vzhodu države bo občasno še rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zjutraj zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela.
V sredo in četrtek bo precej jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Jutra bodo zelo mrzla.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino okoli 1000 m zmerna, 2. stopnje, nižje pa večinoma majhna, 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano proženje je malo verjetno, ob morebitnem sončnem vremenu se lahko predvsem na južnih strmih pobočjih sproži kakšen plaz ali zruši opast.

Snežna odeja je večinoma mehka, le ponekod na vetru bolj izpostavljenih legah je sneg nekoliko trši, gostejši ali pa skorjast, skorjast je tudi v nižjih nadmorskih višinah ter nekoliko višje na prisojnih pobočjih. Veliko je zametov in opasti. Vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare podlage oz. do kopnega, tam je lahko podlaga trda in poledenela.

V ponedeljek in torek bo oblačno z rahlim sneženjem. Do torka sredi dneva, ko bo sneženje večinoma ponehalo, bo predvidoma zapadlo od 10 do največ 20 cm suhega snega. V ponedeljek se bo krepil severovzhodnik, v torek popoldne pa bo slabel. Prenašal bo sneg v zamete. Od srede do petka bo dokaj sončno vreme, v sredo čez dan bodo nastajali kopasti oblaki in tudi posamezne snežne plohe. V četrtek se bo v višinah postopno segrelo, ledišče se bo dvignilo nad 2000 m nadmorske višine.

Stara snežna odeja se bo zaradi nizkih temperatur le počasi sesedala. Novi sneg bo zapadel na večinoma mehko podlago in zato med starim in novim snegom ne bo izrazitejše šibke plasti. Klože bodo zaradi vetra nastajale predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Predvsem tam se bo nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov, ob obremenitvi snežne odeje boste lahko sprožili kložasti plaz. V gričevju in deloma sredogorju, pod okoli 1000 m nadmorske višine, bo snežna odeja večinoma stabilna. Od četrtka dalje se bo zaradi otoplitve in sončnega vremena nevarnost proženja plazov povečala od poznega dopoldneva pa nekje do poznega popoldneva.

12.02.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije