Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 10.02.18

10.02.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sobota, 10. februar 2018, ob 10:33, Franci Savenc, ogledov: 309

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V soboto bo v zahodni Sloveniji in v gorah pretežno jasno, na Primorskem bo pihala sprva šibka burja, ki se bo dopoldne postopno okrepila. Drugod bo sprva oblačno ali megleno, ponekod v južnih krajih bo občasno rahlo snežilo. Popoldne se bo ponekod delno zjasnilo.
V nedeljo bo precej jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo že do jutra oslabela in popoldne povsod ponehala.
V ponedeljek bo oblačno, na severu bo čez dan pričelo rahlo snežiti. Zvečer se bo rahlo sneženje razširilo nad vso Slovenijo, le po nižinah Primorske bo deževalo.
V torek bo na Primorskem zapihala burja, drugod pa severni veter. Dopoldne bodo padavine postopno ponehale, najkasneje na Kočevskem in v Beli krajini. Proti večeru se bo od severozahoda jasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino okoli 1200 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano proženje je manj verjetno, ob morebitnem sončnem vremenu se lahko predvsem na južnih strmih pobočjih sproži kakšen plaz ali zruši opast.

Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, le ponekod na vetru bolj izpostavljenih legah je sneg nekoliko trši, gostejši ali pa skorjast. Veliko je zametov in opasti. Vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare podlage oziroma do kopnega, tam je lahko podlaga trda in poledenela. Snega je kar veliko, gibanje je zato precej oteženo.

V soboto bo pretežno oblačno, le v visokogorju nad okoli 2000 metrov nadmorske višine bo sončno. Vrh oblačnosti bo nekoliko nihal. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Tudi v soboto bo temperatura pod ničlo. V nedeljo bo sprva še zmerno do pretežno oblačno, v visokogorju pa precej jasno. Čez dan se bo tudi oblačnost v nižjih slojih večinoma razkrojila. Sprva bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo čez dan obračal v severozahodno smer. V ponedeljek bo oblačno, občasno bo ponekod rahlo snežilo.

Snežna odeja se bo še naprej le počasi sesedala. Nekoliko bo na preobražanje in stabilizacijo snežne odeje vplivalo sonce, v soboto le v visokogorju, v nedeljo pa v večjem delu naših gora. Na prisojnih pobočjih se bo čez dan sneg nekoliko ojužil in ponoči pomrznil, tako da bo nastajala tanka skorja. V poznem dopoldnevu in zgodaj popoldne bo zato snežna odeja na teh območjih nekoliko manj stabilna kot drugod. Še vedno je pod razmeroma debelo plastjo novejšega snega šibka plast, po kateri lahko zdrsne sneg ob dodatni obremenitvi snežne odeje. Spontani plazovi so manj verjetni. Lahko pa snežni plaz sproži tudi kakšna žival ali pa odlomljena opast, če pade na dovolj strmo pobočje. Posebej so nevarna mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo sicer počasi zmanjševala.

eXTReMe Tracker