Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 28.12.17

28.12.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

četrtek, 28. december 2017, ob 09:57, Franci Savenc, ogledov: 522

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V četrtek bo oblačno. Sprva občasne padavine, se bodo sredi dneva in popoldne znova okrepile. Meja sneženja se bo spuščala in popoldne ter zvečer bo ponekod v notranjosti Slovenije snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V prvem delu noči bodo padavine ponehale.
V petek bo sprva še pretežno oblačno, dopoldne pa se bo jasnilo. Popoldne bo povečini sončno.
V soboto bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle. Zapihal bo jugozahodnik.
V nedeljo bo oblačnost od zahoda naraščala, pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZNATNA, 2. stopnje. Ob sneženju je v zadnjih 48 urah v gorah zapadlo od 20 do okoli 100 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, najmanj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. Meja sneženja je bila sprva tudi do okoli 1300 m nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 m. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 m slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel.

V četrtek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki pa jih bo več v vzhodnih in južnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne in zvečer ponekod snežilo tudi do nižin. Predvidoma bo v gorah zapadlo od 5 do okoli 20 cm snega, tokrat več v vzhodnem delu naših gora, zlasti pa v hribih osrednje in južne Slovenije. Zapihal bo veter severnih smeri, ki bo spet prenašal sneg. Veter ne bo tako močan kot jugozahodnik v preteklih dneh. Ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 700 m. V petek bo delno jasno in suho, veter bo čez dan slabel. V soboto bo večinoma suho vreme, v višinah se bo postopno spet segrelo. Ledišče se bo v soboto do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. Tudi v nedeljo bo večinoma suho, ledišče bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi. Že v soboto se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo pihal tudi v nedeljo. Ponovne padavine pričakujemo v ponedeljek, ko bo meja sneženja sprva med okoli 900 in 1400 m nadmorske višine.

Snežna odeja se bo v četrtek in petek le počasi sesedala, ostala bo večinoma rahla in mehka. Severni in severovzhodni veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Tako v četrtek kot tudi še v petek bo možno spontano proženje plazov suhega, nesprijetega snega predvsem s strmih pobočij. V soboto bo jugozahodnik ponovno prenašal sneg, ki se bo zaradi otoplitve začel predvsem v sredogorju nekoliko hitreje sesedati in preobražati. Proces bo še nekoliko izrazitejši v nedeljo. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja zlasti v nedeljo najprej nekoliko labilizirala. Na površini bo nastajala skorja, tudi zaradi vetra. Nevarna bodo zlasti strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo le POČASI ZMANJŠEVALA. Ob ponovnih padavinah v ponedeljek se bo nevarnost spet povečevala.

eXTReMe Tracker