Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.11.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V sredo bo oblačno, padavine se bodo od zahoda razširile na vso Slovenijo. Predvsem v severnih in deloma osrednjih krajih bo snežilo do nižin, drugod bo meja sneženja med okoli 500 do 900 metrov nadmorske višine.
V četrtek bo oblačno, občasno bodo še padavine, po nižinah v notranjosti bo večinoma rahlo snežilo.
V petek bo na Primorskem zmerno oblačno, pihala bo šibka burja, ki se bo proti večeru krepila. Drugod bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno naletaval sneg. V noči na soboto bodo na zahodu prehodno manjše padavine.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se zaradi sneženja nevarnost snežnih plazov spet povečuje in bo nad nadmorsko višino okoli 1000 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje.
Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Pričakujemo tudi spontane plazove s strmih pobočij. Nevarnost bo zaradi manjše količine padavin nekoliko manjša v vzhodnem delu naših gora.

V sredo v gorah spet sneži, piha pa jugozahodni veter, ki prenaša sneg v zamete na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel. Sneži na mehko podlago, zato bo povezava med snegom, ki je zapadel v noči na nedeljo ter današnjim in jutrišnjim snegom, razmeroma dobra. Ker pa se zadnji sneg še ni sesedel, bo z novim tvoril skupno plast, pod katero je skorjasta podlaga starega snega. Snežna odeja je rahla in mehka in se debeli. V sredo in četrtek bo oblačno in megleno s sneženjem. V sredo je ledišče na nadmorski višini okoli 1200 m, a se bo popoldne hladilo in v četrtek bo med 600 in 1000 m nadmorske višine, višje bo na jugu Slovenije, na severu pa nižje. V sredo bo pihal okrepljen jugozahodnik, v četrtek pa šibak do zmeren severni veter. V petek in soboto bo suho, a precej oblačno vreme. Temperatura v gorah bo ves čas pod ničlo.

Snežna odeja se debeli, zaradi vetra bodo v sredo in četrtek nastajali novi zameti in opasti. Vetru izpostavljene lege bodo precej spihane. Sneg bo zaradi nizkih temperatur ostal dlje časa rahel in mehak in se bo le počasi sesedal in preobražal. Nevarnost snežnih plazov bo predvidoma ostala ZNATNA, 3. stopnje, le v nižjih nadmorskih višinah ZMERNA, 2. stopnje.

29.11.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije