Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zgradili bodo

Vecer.si 26.10.2017, 10:02
Zgradili bodo nov Kocbekov dom na Korošici

 

petek, 27. oktober 2017, ob 05:29, Bruno Fras, ogledov: 594

Večer, Celjsko: Po požaru: ... nov Kocbekov dom na Korošici

Pri PD Celje Matica so odprli poseben bančni račun za pomoč pri zbiranju sredstev za gradnjo novega doma.
Kocbekov dom na Korošici (1808 m) je pretekli petek popolnoma uničil požar, Planinsko društvo (PD) Celje Matica pa bo predvidoma spomladi že začelo na Korošici graditi novo planinsko kočo. Investicija bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov. Sredstva od zavarovalnice ne bodo zadoščala, zato so pri PD Celje Matica odprli poseben bančni račun za pomoč pri zbiranju sredstev za gradnjo novega doma.
Kocbekov dom na Korošici je bil konec oktobra že v zimskem režimu obratovanja in zaprt, požar pa se je zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe razširil na celotno stavbo in popolnoma uničil planinski dom. Ob južnem vznožju Ojstrice je ostalo samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino. Neuradno je škoda ocenjena na 300.000 evrov, nanašajoč se na škodo na objektu, ni pa upoštevan izpad prihodka, sporočajo iz Planinske zveze Slovenije.
Prvo kočo na Korošici je požar uničil že leta 1881, le pet let po odprtju. Naslednje leto so zgradili novo, ki je bila skozi čas deležna več obnov in dozidav, obsežnejše obnove so se lotili v zadnjem obdobju.
"Ravno smo končali dvanajstletno obdobje tretje sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjava notranje opreme, preplesk celotnega doma, pred tednom dni smo končali montažo novih stranišč in fotovoltaike. V tem obdobju je bilo vloženih več kot 200.000 evrov in številne prostovoljne ure naših članov," pojasnjuje predsednik PD Celje Matica Mirko Doberšek.
Planinsko društvo bo predvidoma spomladi začelo na Korošici graditi nov planinski dom. "Upravni odbor društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske. Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Dom je bil zavarovan, a sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, ne bodo zadoščala za gradnjo doma, ki bo odvisna od financ in vremena, računam pa, da bo dom zgrajen v dveh letih," napoveduje Doberšek. Gradnja sodobne planinske koče z upoštevanjem ekološke in energetske učinkovitosti bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov. "Po medijskih objavah o požaru v Kocbekovem domu smo doživeli zelo širok odziv ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati, zato smo pri Abanki Celje odprli poseben račun. S široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli," dodaja predsednik PD Celje Matica.
"V Planinski zvezi Slovenije se zavedamo, da požar, ki je uničil Kocbekov dom na Korošici, ni povzročil škode samo prizadevnim planincem in lastnikom objekta, PD Celje Matica, ampak je to velika izguba za celotno planinstvo. Zato smo v stalnem stiku z vodstvom planinskega društva in pričakujemo, da se bomo aktivno vključili v vse aktivnosti gradbenega odbora za pripravo in izvedbo novogradnje. Skupaj bomo dorekli, na katerih področjih lahko PZS glede na razpoložljive možnosti najučinkoviteje pomaga," pa dodaja podpredsednik PZS Miro Eržen. (BP)

Fotografije: Beno Karner in Manca Čujež

eXTReMe Tracker