Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Spomladi

24.10.2017 14:11
Spomladi predviden začetek gradnje novega Kocbekovega doma 


G-L, 21.10.17: Kocbekov dom je uničen
G-L, 24.10.2017: Na planini Korošica


sreda, 25. oktober 2017, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 691

Delo: ... predviden začetek gradnje novega Kocbekovega doma

Novogradnja bo stala vsaj 400.000 evrov, sredstva od zavarovalnice ne bodo zadoščala.

Celje − Planinsko društvo Celje bo predvidoma spomladi začelo graditi nov Kocbekov dom na Korošici, saj je stari dom do tal pogorel v petkovem požaru. Predsednik društva Mirko Doberšek ocenjuje, da bo novogradnja stala vsaj 400.000 evrov, ker bo treba ves material za gradnjo s helikopterjem pripeljati na Korošico.

Društvo je odprlo bančni račun za pomoč pri zbiranju sredstev za gradnjo novega doma, pomoč pa so že ponudili Planinska zveza Slovenije in domačini.

»Določili smo gradbeni odbor, ki bo zastavil smernice gradnje novega doma, ki je bil zavarovan. Sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, pa ne bodo zadoščala za gradnjo doma. Gradnja bo odvisna od financ in vremena, računam pa, da bo dom zgrajen v dveh letih,« je dejal Doberšek.

Dodal je tudi, da so zadnjo sanacijo doma izvedli med gospodarsko krizo, in sicer s posojili, ki so jih že odplačali.

Prva koča na Korošici pogorela že leta 1881.

Po ugotovitvah celjske policije je za požar krivo segrevanje vnetljive snovi na štedilniku. V času požara so bili v koči trije tuji državljani, ki so nameravali tam prespati, in sicer 41-letna državljanka Poljske, stanujoča na območju Zadra na Hrvaškem, in njena mladoletna sinova.

Požar, v katerem je nastalo za 300.000 evrov škode, je izbruhnil pri segrevanju vnetljive tekočine. V tako imenovani zimski sobi so namreč našli plastenko s tekočino, ki jo je nameravala ženska v prepričanju, da gre za vodo, prekuhati na plinskem štedilniku. Pri tem se je tekočina vnela, ženska pa je štedilnik takoj ugasnila in poskušala tekočino odstraniti iz objekta, pri čemer se je je nekaj najverjetneje polilo, tako da je celoten prostor zajel ogenj.

Vsem trem obiskovalcem se je uspelo rešiti iz gorečega prostora in vse tri so v nadaljevanju s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana. Ogenj je 41-letnico poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah, eden od sinov si je lažje poškodoval roko in stopalo, drugi ni bil poškodovan.

Prvo kočo na Korošici je požar uničil že leta 1881, le pet let po tem, ko so jo prvič odprli. Leto po požaru so zgradili novo, ki je bila skozi čas deležna več obnov in dozidav. Planinsko društvo Celje je dom po drugi svetovni vojni večkrat popravljalo. Leta 1990 pa so ga začeli postopoma posodabljati. 

eXTReMe Tracker