Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaplezana

GRS Kamnik: V četrtek, 19. oktobra 2017, okoli 16. ure popoldne smo člani Društva GRS Kamnik prejeli klic za intervencijo.

Dva planinca sta nameravala narediti turo čez Gamsov skret na Kokrsko sedlo. Pri tem sta prehito zavila v Mali Hudi graben, prečila v Velikega in se zaplezala v kotanji levo od Kogla.

V intervenciji je poleg gorskih reševalcev, na tleh pripravljenih za morebitno pomoč, sodeloval helikopter Policije. Posadka v helikopterju z zdravnikom in kamniškim gorskim reševalcem letalcem je planinca rešila iz mišnice ter ju prepeljala v dolino.


GRS Kamnik - Simon Kurinčič, 16.10.2017
Reševanje zaplezanega pohodnika pod zgornjo postajo nihalke na Veliki planini 

Zaplezan pohodnik se je hotel vrniti z Velike planine z nihalko, a je zamudil zadnjo vožnjo. Zato jo je ubral kar čez ograjo proti zahtevni, a neoznačeni poti čez Rigelj, pod nihalko. Poti ni našel in je nadaljeval po zelo strmem, krušljivem in drsečem pobočju, dokler se ni znašel nad prepadnim skokom v brezizhodnem položaju.
Poklical je 112 in sporočil koordinate, ki so bile točne. Prijazni uslužbenci Velike planine so nas z nihalko zapeljali do zgornje postaje. Nekaj časa smo sledili poti čez Rigelj, nato pa v iskanju težavnih prehodov do ponesrečenca.

Z vrvno tehniko smo mu pomagali kakšnih 250 višinskih metrov do poti čez Rigelj in nato na zgornjo postajo nihalke ter z njo v dolino. Zopet se je izkazalo, da je fino, če znamo poslati prave koordinate saj se tako močno skrajša čas reševanja.

Še vedno pa smo presenečeni, ko nas ljudje, ki jim pomagamo, vprašajo, koliko zaslužimo za takšno reševanje. Ko jim povemo, da gremo vsi jutri (oz. danes, ura je bila 3.40 zjutraj) v službo, ne morejo verjeti, in to prostovoljno.

19.10.2017
Zaplezana planinca v kotlu levo od Kogla

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27652

Informacije

Informacije