Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V gore z vodnikom

  28.08.2017 11:16

 

četrtek, 31. avgust 2017, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 601

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Prostovoljno planinsko vodništvo ima v Sloveniji že šestdesetletno tradicijo,

... saj so prvo usposabljanje organizirali v začetku avgusta 1957. Lani je bilo registriranih 1495 prostovoljnih vodnikov Planinske zveze Slovenije, veliko zanimanja je tudi med mladimi.

»Organizirane in strokovno vodene ture so najboljše zagotovilo za varnejše obiskovanje gorskega sveta,« na vrhuncu planinske sezone pravijo na Planinski zvezi Slovenije (PZS), kjer že šest desetletij skrbijo za strokovna usposabljanja prostovoljnih planinskih vodnikov.

Prvi pohodni tečaj za mladinske vodnike so organizirali med 6. in 10. avgustom 1957 in tako na poti od Bohinja prek Triglava do Vrat usposobili prve mladinske vodnike, od leta 2002 pa Vodniška komisija PZS skrbi za usposabljanje vodnikov po enotnih kriterijih in sledenje novostim na področju prostovoljnega vodništva. Vodniki PZS se usposabljajo na tečajih, pred katerimi morajo pokazati določena znanja in izkušnje ter opraviti preizkus. Pridobijo lahko sedem kategorij, v katerih usvojijo znanja za vodenje na označenih lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih kopnih in snežnih poteh, brezpotjih in turnih smukih; za pridobitev vseh morajo opraviti skupno šeststo ur usposabljanja.

Začetkov usposabljanj izpred šestdesetih let se spominja tudi danes 85-letni Jože Melanšek, ki je sodeloval pri pripravah in izvedbi prvega pohodnega tečaja. »Zanimivo je, da je bil prvi tečaj pohodne oblike, kar je bilo izvirno in dobro zasnovano. Poleg pridobivanja znanja na pohodu smo imeli predavanja iz planinskih vsebin, kot so oprema, prva pomoč, nevarnosti v gorah, markiranje, varstvo narave, alpinizem in drugo. Imeli smo osebno in planinsko opremo, kot je bila na razpolago v tistih časih, in dejstvo je, da ni bilo nobene nesreče. Takrat so bili tečajniki zelo pozorni, tovariški, disciplinirani in zavzeti za izvajanje skupnih nalog,« se spominja.

Največ vodnikov z dolgoletnimi izkušnjami

V letu 2016 je bilo registriranih 1495 prostovoljnih vodnikov PZS, ki aktivno delujejo v 210 planinskih društvih po vsej Sloveniji. Dobra polovica (740) je starejših od petdeset let, z (večinoma) dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami, slaba polovica (589) jih je v starostnem razponu med trideset in petdeset let, zanimanja za vodništvo je veliko tudi med mlajšimi, saj trenutno deluje 166 vodnikov, starih od 18 do trideset let. Poleg vodnikov PZS, ki prostovoljno delujejo v planinskih društvih in so združeni v Vodniški komisiji PZS, se z vodenjem v gore ukvarjajo tudi profesionalni gorski vodniki, ki delujejo v Združenju gorskih vodnikov Slovenije, pojasnjujejo na PZS, kjer ugotavljajo, da je v organiziranih skupinah z vodnikom tudi manj nesreč.

»Posamezniki, ki bi radi obiskali gorske vršace in okusili svet gora v vsej svoji polnosti, spoznali gorsko cvetje, živali, gore, ki jih obdajajo, sami pa nimajo zadostnega planinskega znanja, naj se v gore podajo skupaj s planinsko strokovno usposobljenim kadrom,« priporoča strokovni sodelavec PZS in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaž Šerkezi. Gorski reševalci letos namreč beležijo že 277 nesreč, 13 mrtvih posameznikov, 85 naletov helikopterja Slovenske vojske in Policije ter prostovoljno delo 1960 gorskih reševalcev, ki so sodelovali na intervencijah.

eXTReMe Tracker